10 научно доказани начина за подобряване на настроението

10 научно доказани начина за подобряване на настроението | Диана

Има изпитани рецепти, които бързо могат да повдигнат настроението ни, когато сме унили, изморени, напрегнати или в плен на негативни емоции. Вижте 10 начина с научно доказан ефект:

1. Излезте сред природата. Ако редовно се чувствате „изцедени“, то е защото не прекарвате достатъчно време сред природата. Много учени предупреждават, че урбанизацията е заплаха за психическото ни здраве и благополучие. Но пък е доказано, че 90-минутна разходка сред природата е достатъчна, за да ни избави от всички негативни мисли.

2. Пуснете си „щастлива“ музика. Да, има такова нещо и според учените може значително да повдигне настроението ни. Така звучи най-щастливата плейлиста в света:

3. Насладете се на красотата на деня. Редица проучвания доказват положителния ефект от това да се наслаждаваме редовно на красотата на изгрева, на залеза, на звездите, на снежинките…

4. Помислете какво може да ви разсмее. Смехът много често се оказва най-доброто лекарство. Доказано е, че той снема стреса, притъпява чувството за болка и повдига настроението.

5. Раздвижете тялото си. Дори и само 10-15 минути физическа активност са способни да повдигнат настроението ни. Движението повишава нивата на серотонин и допамин (хормони на удоволствието) в мозъка и ни настройва позитивно.

6. Прегърнете някого. Това е може би един от най-лесните и най-бързи начини за подвигане на настроението. Учените са доказали, че прегръдката намалява хормоните на стреса и увеличава нивата на окситоцин (хормона на любовта) в мозъка. Освен това действа релаксиращо.

7.  Хапнете нещо здравословно. Храната е фактор, който влияе върху начина, по който се чувстваме. Така например недостигът на витамин B-12 може да предизвика депресия, нервно напрежение, главоболие и др. Той се съдържа в червеното месо, черен дроб, яйца, мляко и морските храни.

8. Изгледайте най-релаксиращия филм в светаЗнаете ли, че може да се освободите от лошото настроение, стреса, напрежението и безпокойството само за 7 минути?  Това обещава най-релаксиращият филм в света. Видеото е базирано на съветите и препоръките на различни експерти в сферата на стреса, медицината, музикалната терапия, природната терапия и т.н

9. Спомнете си нещо хубаво. Понякога дори и споменът за нещо хубаво, което ни се е случило през деня може значително да повдигне настроението ни. Много психолози препоръчват вечер да записваме поне 3 хубави неща, които са ни се случили през деня. Така се настройваме положително и обръщаме по-голямо внимание на хубавите неща в живота си.

10. Практикувайте йога и медитация. Според изследванията заниманията с йога не само развиват гъвкавостта и мускулната сила, но и ни освобождават от стреса, подобряват концентрацията и намаляват безпокойството.

Източник: Economy