Лекари обясниха как разходките сред природата променят мозъка ни

Лекари обясниха как пътуването сред природата променя мозъка ни | Диана

Всеки знае, че почивката на чист въздух може да направи много, за да повиши настроението на човек и да му върне усещането за цел и смисъл. Но се оказва, че има и други, по-осезаеми ползи от излетите навън. Наскоро учени откриха, че времето, прекарано навън, физически променя мозъка ни.

Причината? Оказва се, че почивката сред природата, както и пътуването до най-отдалечените, диви и ненаселени места, не само ни снабдява с купища нови впечатления, но и помага да спрем да мислим. Според експертите най-добрият начин да се справим с лошото настроение е да „изключим“ мозъка си. А най-интересното нещо е, че когато успеем да го направим, мозъците ни могат буквално да се трансформират.

Тази теория била потвърдена, когато учени провели тестове върху група хора, които били на излет в гората само за час и половина. При всеки участник в експеримента се наблюдавало значително намаляване на мозъчната активност в субгенуалния префронтален кортекс – зона, която се свързва с риска от психични заболявания. Представете си, ако човек прекара не само час и половина сред природата, а няколко дни или повече.

Друго изследване е установило точно какво влияние могат да имат промените в мозъка върху всекидневието ни. Учените събрали група доброволци, които да прекарат два дни извън града, без никакви електронни устройства. След което те трябвало да попълнят тестове за творческо мислене и да извършат няколко сложни задачи. Оказва се, че способността им за творческо решение на проблемите е нараснала с 50 процента.

И така: за да се радвате на добро здраве, дълголетие, хармонични лични взаимоотношения и на истинско, автентично щастие, си струва от време на време да зарежете всичко, да извадите туристическата раница и да се отправите към някое тихо и красиво място. Защо не днес?