Пушенето на марихуана дори веднъж седмично уврежда мозъка

Пушенето на марихуана дори веднъж седмично уврежда мозъка | Диана

Основните структури на мозъка се увреждат при пушене на марихуана дори и само веднъж седмично, сочи ново изследване.

Тревата уврежда две ключови области в мозъка, които отговарят за емоциите и мотивацията на човека, показва последно проучване. Предишни проучвания върху последиците от употребата на канабис са проведени само при хора, които пушат редовно. Това изследване обаче се съсредоточава върху пушенето само веднъж седмично.

Учените от медицинския факултет на Харвардския университет и от университета в Чикаго са наблюдавали 20 младежи на възраст между 18-25 години, които употребяват канабис поне 1 път на 7 дни. Сканираните данни от мозъка на участниците в проучването са сравнени с данните на други 20 души, които никога не са пушили марихуана.

“Изследването напълно опровергава идеята, че нередовното пушене на марихуана по никакъв начин не вреди на мозъка. Открихме съществени разлики в изследванията на двете групи хора, свързани с емоции, мотивация и пристрастяване към канабиса”, обясни ръководителят на изследването проф. Ханс Бритър.

Учените са открили големи различия в двете области на мозъка, нуклеус акумбенс и амигдала, и са категорични, че марихуаната не е безопасна дори в малки количества.

Автор: Хаштаг-BG