Липсата на сън уврежда мозъка като удар по главата

Липсата на сън уврежда мозъка като удар по главата | Диана

Липсата на сън действа на мозъка като удар по главата, твърдят експерти.

Чувствали ли сте се като ударени по главата след лош сън през нощта? Учени установиха, че това не е толкова преувеличено, колкото изглежда.

Тяхното изследване показало, че промените в мозъка само от една безсънна нощ са подобни на тези след удар в главата.

Учените казват, че при участвалите в изследването здрави мъже било открито повишаване на химическите вещества, които показват увреждане на мозъка.

Професор Кристиан Бенедикт от университета Упсала в Швеция обяснява, че химическите вещества NSE и S-100B са биопоказатели за мозъчно увреждане като сътресение.

Установихме, че тяхното равнище се увеличава в кръвта на участниците в групата, прекарала една безсънна нощ. Повишението не е до степента, която биха достигнали след нараняване на главата например, но все пак е значително, казва проф. Бенедикт, цитиран от агенция БГНЕС.

По време на сън мозъкът се изчиства от токсични вещества, а NSE и S-100B се увеличават като реакция на тези вещества, допълва той. Според него откритието потвърждава предишни изследвания, според които мозъкът използва съня, за да се изчиства.

Проф. Бенедикт казва, че изследването му подкрепя и предишни проучвания, които свързаха липсата на сън с повишен риск от Алцхаймер, Паркинскон и множествена склероза.

Увеличаването на химическите вещества в кръвта след липса на сън може би означава, че недостатъчният сън води до загуба на мозъчна тъкан, обяснява изследователят.

В заключение, нашето откритие показва, че добрият нощен сън е много важен за поддържането на мозъчното здраве, изтъква проф. Бенедикт.