Учените обясниха опита на съзнанието след смъртта

Учените обясниха опита на съзнанието след смъртта | Диана

Американски медици предложиха ново обяснение на околосмъртния опит на преживели спиране на сърцето – тунела с бялата светлина в края, общуването с починали роднини и други преживявания.

Преустановяването на притока на кислород и глюкоза в мозъка при спирането на сърцето по неочакван начин стимулира бурна активност на мозъка, характерна за работещото съзнание, изяснили учените.

Медиците от университета на Мичиган подложили на асфиксия (задушаване) девет мишки. Състоянието на животните се измервало със специален уред – комбинация от електрокардиограф и електроенцефалограф.

Било установено, че в продължение на 30 секунди след спирането на сърцето мозъчната активност нараства рязко, в кората се отделят няколко десетки невротрансмитера, учестяват се мозъчните вълни с висока честота (гама-осцилации).

Видимо в резултат на тези процеси между мозъка и сърцето се установяват нови връзки – след рязкото забавяне на сърцебиенето учените видели как сигналите на мозъка влизат в пълен синхрон с пулсацията на сърцето.

За учудване на учените при припокриване на притока сигнали от мозъка към сърцето те успели съществено да забавят фибрилацията на камерното мъждене – треперенето на долните камери на сърцето, които не му позволяват да изпомпва кръв. Тогава дори в отсъствие на кислород активността на мозъка продължила.

Ако се блокират връзките на двата органа по време на спирането на сърцето с помощта на лекарства, се появява възможност да се повишат шансовете на пациентите за оцеляване, отбелязват лекарите. Преди се смяташе, че водеща роля в смъртта на организма играе сърцето (спирането на кръвообращението лишава мозъка от кислород).

Според авторите на изследването именно трескавата дейност на мозъка при спиране на сърцето дава на хората интензивния опит от околосмъртни преживявания и видения.

През 2014 година друг екип учени изясни, че съзнанието се съхранява на известно ниво дори след пълно „изключване“ на мозъка. Изследователите от Саутхемптънския университет за четири години изучили повече от 2000 пациенти, преживели спиране на сърцето в 15 болници на Австрия, Великобритания и САЩ.

40 процента от оцелелите съобщили за опит на съзнанието в периода на клинична смърт, предшестващ възстановяването на сърдечната дейност.

Новото изследване е публикуване на страниците на сп. PNAS.

Източник: Lenta.ru