Може ли да се възстанови човек, ако сърцето му не бие 30 минути?

Както може би знаете, ктрисата Кари Фишър почина след като получи сърдечен удар по време на полет от Лондон до Лос Анджелис на 23 декември, съобщиха медиите. Фишър бе на 60 години.

Тя стана известна с емблематичната си роля като принцеса Лея в “Междузвездни войни”.

Актрисата е получила сърдечен удар 15 минути преди самолетът да се приземи на летището, според TMZ.

Медицинският специалист, който е бил на борда на полета прилага кардио-пулмонарна първа помощ (CPR) в самолета, съобщава TMZ. След като самолетът се приземи, парамедици, извършват CPR след още 15 минути, преди да успеят да получат отново пулс.

Това означава, че Фишър е останала без пулс около 30 минути.

Какво се случва с тялото на човека, когато сърцето спре да бие?

Без пулс кръвта не тече към органите на тялото, включително към мозъка и сърцето, разказва д-р Джейкъб Шайнерман (Jacob Scheinerman), шеф на отделението за сърдечно-съдова и гръдна хирургия в болницата Hill Hospital Lenox в Ню Йорк пред Live Science.

Когато човек не получава достатъчно кръв в мозъка, може да загуби съзнание. А загубата на съзнание след това може да предизвика спиране на дишането, обяснява д-р Шайнерман.

Последиците от тази комбинация – липсата на приток на кръв и липсата на кислород в кръвта – може да бъдат поправени само ако отново се задвижи кръвта към сърцето или мозъка, отбелязва Шайнерман.

Тук идва на помощ кардио-пулмонарната първа помощ (CPR): По време на CPR, натискът върху гръдния кош създава условия за някакво минимално кръвообращение, изкуствена причина сърцето да изпомпва кръв, разказва Шайнерман. Пет до 10 минути без пулс – и без CPR – са достатъчни, за да се предизвикат необратими увреждания на мозъка, добавя той.

Но дори и ако човек получи първа помощ, времето все пак играе важна роля.

Например, ако 30 минути сърцето не бие, вероятността за възстановяване е “много малка” – отбелязва Шайнерман.

Дори ако сърцето започне отново да бие, което не е необичайно, този човек вече е претърпял тежки увреждания на други органи, като мозъка или бъбреците, поради липсата на приток на кръв, подчертава специалистът.

Източник: Offnews