Дали това ще спаси живота ви, ако сте сами и усетите, че получавате инфаркт?

Едно от най-лошите неща, които могат да ви се случат е да сте сами по време на сърдечен удар или друг вид смъртоносен пристъп.

В интернет е широко разпространена статия, която дава съвети какво да правим за да се спасим, ако усетим, че получаваме инфаркт. Представяме ви я заедно с коментари на авторитетни медицински специалисти и организации. Оставяме на вас да прецените фактите според информацията, която ще ви дадем тук.

Твърдението:

При сърдечен удар, обикновено човек има не повече 10 секунди, след като вече е усетил, че “нещо със сърцето му не е наред”, преди да се срине на земята и често пъти да изпадне в безсъзнание.

Да се случи с това с всеки от нас не е невъзможно, така че е най-добре да се подготвим предварително за подобен сценарий.

Какво да направим, ако погледът ни се премрежи и сърцебиенето ни стане необичайно? Трябва да започнем да кашляме силно!

Колкото по-често и повече кашляме – толкова по-добре. Всеки път, преди да се изкашляте, поемете дълбоко въздух, доколкото това е възможно.

Кашлицата трябва да е толкова силна и продължителна, че да започнете да плюете храчки, които досега са били дълбоко загнездени в белите ви дробове.

В идеалния случай – всичко, което можете да направите е да кашляте на всеки 2 секунди без да прекъсвате. Правете това продължително, за да може сърдечната ви честота да се върне към нормалните си нива или в стаята не се появи някой, който да се обади на Бърза помощ.

Как точно работи този метод за помощ при инфаркт?

На първо място – когато си поемате дълбоко дъх, това позволява в белите ви дробове да проникне повече кислород, който бързо да се разпространи по цялото ви тяло. Това е изключително важно при сърдечната недостатъчност.

Второ – всеки път, когато кашляте, поради разширяването и свиването на гръдния ви кош това е един вид изкуствен сърдечен масаж, който стимулира сърцето и му помага да не спре.

Разбира се, по този начин ние изобщо не можем да решим самия проблем. Така че, ако се почувствате по-добре след тези процедури, вие трябва незабавно да се обадите в болницата. Спечелете време, за да стигнете до нея! Ако можете да се обадите на 112 веднага щом усетите, че нещо не е наред със сърцето ви – не се колебайте и го направете веднага.

Кардиолозите казват, че ако споделите тази информация с 10 души, то вие ще спасите най-малко един от тях, ако той получи сърдечен удар. Споделете я!

Фактите според кардиолози и направените изследвания:

Експертите твърдят, че съветите за “кашлица” са до голяма степен неефективни. Те може да са се появили, защото пациентите, на които са направени ангиографии, понякога са помолени да кашлят силно, когато имат внезапни необичайни сърдечни удари. Дълбоката кашлица може да помогне на човек на ръба на припадъка – признак на сърдечен арест – докато може да се приложи адекватно лечение.

Но за някой, който има инфаркт, който не води до сърдечен арест – кашлицата може да бъде изключително опасна. И тъй като повечето хора не могат да направят разликата, кашлицата по време на инфаркт почти винаги е лоша идея, според Американската асоциация по сърдечни заболявания.

Проучване, публикувано от National Library of Medicine през 1998 г., установи, че техниката може да бъде полезна за хора, които страдат от рядко заболяване, известно като синдром на Stokes-Adams, което причинява сърдечни аритмии и чести припадъци. Но в типичните случаи лекарите препоръчват следната изпитана техника: потърсете помощ и вземете аспирин и направете тези две неща много бързо.