Никога не игнорирайте тези шест изненадващи признака на сърдечно заболяване

Никога не игнорирайте тези шест изненадващи признака на сърдечно заболяване | Диана

Сексуални проблеми, подуването на краката, хъркането, кървенето на венците, а също така и хълцането всъщност може да не са незначителни здравословни проблеми. Принципно – повечето хора просто ги игнорират, но това са симптоми на сърдечно-съдови заболявания, които са “убиец номер едно в света”, предупреждават кардиолозите, пише “Дейли мейл”.

Много хора мислят, че сексуалната дисфункция е проблем на репродуктивните органи или на мозъка. Въпреки това, особено при мъжете, сексуалната дисфункция е общ симптом на артериално заболяване. Натрупване на плака в артериите може да предизвика трудно постигане или поддържане на ерекция. За жените, спада в либидото обикновено е сигнал за постменопауза. Именно това е периодът, в който може да се увеличи рискът за развиване на сърдечно заболяване.

Малко неща са по-досадни от това да се опитваш да спиш, докато някой до теб хърка. Това може да е признак на болест на сърцето. Това е често срещан признак на сънна апнея – сънливост след ставане сутрин.

“При сънната апнея през нощта дишането спира, и тя е свързана с много физиологични промени, които увеличават риска от инфаркт и инсулт.”, посочва доктор Джон Ъруин, кардиолог в Texas A&M Health Science Center. Хъркането може да бъде признак на предсърдно мъждене – често ускорен сърдечен ритъм, който причинява лошо кръвоснабдяване. Ето защо откриването и лечението на сънната апнея може да намалят риска от сърдечни проблеми.

Проблемите с венците също могат да бъдат свързани със заболяване на сърцето. Те могат да са симптом на пародонтит, който може да унищожи челюстната кост. Пародонтитът може да доведе и до възпаление в друга част на тялото, а повече възпалителни процеси са рисков фактор за развиване на атеросклеротична болест на сърцето и инфаркт. Препоръчително е да се ходи редовно на зъболекар, а всеки ден да се ползват конци за зъби.

Много хора се чувстват така, сякаш “слон е седнал на гърдите им” по време на сърдечен удар. Не всички обаче, които получават удар, изпитват това. При сърдечна атака лекарите описват симптоми като дискомфорт, болка или натиск във врата, челюстта или раменете. За някои това е единственият признак на инфаркт.

Стъпалата и краката могат да се подуят заради най-различни причини. Те може да са и маркер за сърдечна недостатъчност. Това важи най-вече за случаите, когато човек се задъхва необичайно. Когато краката се отекли, те могат да се оправят например за една нощ, но ако дълго време подуването не мине, тогава вече е проблем.

Киселини в стомаха и стомашно разстройство са често срещано явление, но в редки случаи може да е сериозно. Това на пръв поглед незначително парене и болка в горната част на корема, може да бъде признак за сърдечна болка или инфаркт. Неспиращото хълцане също може да е знак. Затова, когато киселини, лошо храносмилане или хълцане се смесва с гадене, потене, задух или замаяност, хората трябва да се обърнат към лекар.