4 признака на стареенето, които показват влошено здраве на сърцето

4 признака на стареенето, които показват влошено здраве на сърцето | Диана image 1

Някои типични за напредването на възрастта външни промени могат да подскажат за повишен риск от сърдечни заболявания.

Оредяването на косата и някои други знаци на стареенето може би не са просто естетичен и козметичен проблем, а сигнали за влошено състояние на сърцето, пише Здраве.бг. Датски изследователи са установили, че хората с четири отличителни знака на стареенето – оттеглянето на линията на косата назад по слепоочията, оплешивяването на върха на главата, гънките по меката част на ухото и жълтите мастни депозити около клепачите – са изложени на 57% по-висок риск от сърдечна недостатъчност и 39% по-висок риск да развият сърдечно заболяване през следващите 35 години.

Два от най-разпространените знаци на стареенето – появата на бръчки и побеляването на косата – не са свързани с повишения риск от сърдечни проблеми.

Изследването не показва, че знаците на стареенето причиняват сърдечни проблеми или обратното. Но, ако изглеждаме стари за възрастта си, това е маркер за лошо сърдечно здраве, разяснява д-р Ан Тиберг-Хансен, професор по клинична биохимия в университета на Копенхаген.

Според учените тези данни напомнят на лекарите да гледат и визуално пациентите си. Понякога лекарите са толкова заети да мерят кръвното или да извършват други процедури, че забравят да направят стъпка назад и да погледнат цялостния вид на пациента. Когато го правят обаче, те могат да установят, че хората, претърпели сърдечни операции, изглеждат по-стари за възрастта си.

Изследването започнало през 1976 г. и включвало 11 000 мъже и жени на възраст над 40 години. Медицинските сестри и лабораторните техници измервали количеството на побелелите коси, бръчките, вида и степента на оплешивяване и наличието или отсъствието на гънки по ушите или мастни депозити около клепачите.

През следващите 35 години 3401 души развили сърдечно заболяване, а 1708 претърпели инфаркт.

Тези знаци предсказали сърдечните проблеми независимо от традиционните рискови фактори като възраст, пол, затлъстяване, фамилна история на заболяването.

Мастните натрупвания около очите били индивидуалната особеност, която най-ясно и точно подсказвала за опасността от инфаркт и при мъжете, и при жените – асоциирали се с 35% риск. При мъжете оплешивяването в областта на слепоочието сигнализирало за 40% риск.

Рискът от инфаркт и сърдечни заболявания нараствал с всеки допълнителен визуален знак на стареенето – хората с три или четири от съответните знаци били с 40% шанс да бъдат диагностицирани със сърдечно заболяване през следващите 10 години.

Източник: Здраве.БГ