Сърцето не харесва солта – консумирайте до 6 грама дневно

Злоупотребата със сол увеличава двойно риска от сърдечна недостатъчност

Хората, които консумират сол два пъти над дневното препоръчително количество, са двойно по-застрашени от сърдечна недостатъчност.

Резултатите от 12-годишно изследване на финландски учени от Националния институт за здраве и социална защита в Хелзинки сред над 4600 души сочат, че прекомерната консумация на сол крие двойно по-висок риск от сърдечна недостатъчност.

Дневното препоръчително количество сол е 6 грама, а употребяващите 13,7 грама имат двойно по-висок риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с консумиращите под 6,8 грама.

“Сърцето не харесва солта. Повишеният прием на сол категорично увеличава опасността от сърдечна недостатъчност”, алармира ръководителят на изследването проф. Пека Юсилати.

Дневната физиологична нужда от сол за човешкия организъм е двойно по-ниска от препоръчителната, така че злоупотребата със сол е не само излишна, но и изключително вредна за здравето.

Сърдечната недостатъчност не позволява на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв за захранване на организма, което често предизвиква високо кръвно налягане и инсулт.

“Съществува ясна взаимовръзка между прекомерната консумация на сол и високото кръвно налягане – основен рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт”, заявява проф. Сър Нилеш Самани от “British Heart Foundation”.

Пълните резултати от научното изследване са представени по време на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Барселона.