Кои храни ни състаряват?

Кои храни ни състаряват? | Диана

Избягвайте консумацията на преработени меса.

Храните и напитките, които консумираме всекидневно, се отразяват не само на нашата фигура и здраве, но и на младостта ни. Докато пресните плодове и зеленчуци, ядките, водата и билковите чайове помагат да бъдем здрави и красиви, има храни, които ускоряват процеса на стареене.

Ето някои от тях:

Трансмазнини
Все по-често чуваме за така наречените трансмазнини, но знаем ли в кои храни се съдържат? За съжаление едни от най-любимите ни лакомства, като чипс, пуканки, някои видове бисквити, някои видове маргарини и други, изобилстват от трансмазнини.

Честата им консумация крие риск от развитието на сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. Според специалисти хората, които страдат от затлъстяване и консумират храни със съдържание на вредните мазнини, изглеждат много по-стари в сравнение с връстниците си.

Глюкозо-фруктозен сироп
Този вид сироп често бива добавян към любимите сладкиши и безалкохолни напитки, като заместител на захарта, но и за удължаване срока на годност на продукта. Честата му консумация крие риск от появата на чернодробна и сърдечна недостатъчност, а също така влошава здравето и красотата на зъбите.

Според редица научни изследвания, глюкозо-фруктозният сироп може да доведе до ускорено стареене. Ето защо, ако ви се хапва нещо сладко, или го пригответе у дома, или го заменете със свеж плод.

Сол
Солта също е продукт, с чиято консумация трябва да се внимава, иначе можем не само да влошим здравето си, но и да имаме по-уморен вид. Солта кара тялото да задържа излишни течности и токсини в организма, а те са една от основните причини за ранно стареене на кожата.

Преработено месо
Наденици, шунка, бекон и други колбаси…. В тези продукти преобладават натрий, консерванти и няма почти никакво чисто месо, в резултат на което тези колбаси причиняват кожни проблеми, възпалителни процеси в организма.

Всичко това води до преждевременно стареене. Важно е да консумирате чисто телешко, пилешко, свинско и агнешко месо. Умереният им прием ще достави на организма фосфор, витамини от групата В, желязо и естествен колаген, който е много важен за младостта и еластичността на кожата.

Алкохол
Алкохолът се обработва от черния дроб, който отговаря за редица метаболитни функции, включително дезинтоксикация, складиране на гликоген и други.

Редовната консумация на алкохолни напитки натоварва излишно черния дроб, който се нуждае и от време за възстановяване. В резултат в организма се натрупват повече токсини, а с времето кожата губи своята свежест и младост.