Как е най-полезно да се консумират доматите

Как е най-полезно да се консумират доматите | Диана

Една теория гласи, че ключът към стройната фигура се крие в консумацията на плодовете и зеленчуците в суров вид. Според нея по този начин се запазват важните храносмилателни ензими, които иначе биват унищожени по време на готвенето.

Проучвания доказват, че хранителният режим, изграден върху прием на плодове и зеленчуци, може да намали сериозно риска от развитие на диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Но според диетолога Хелън Бонд, хранителният режим, в чиято основа са суровите храни, може да не е целесъобразен в дългосрочен план. Тя допълва, че тази диета лишава организма от необходими хранителни вещества.

Бонд обяснява още, че има много малко доказателства в подкрепа на твърдението, че консумацията на сурови плодове и зеленчуци води до по-добро храносмилане, дава повече енергия и подпомага състоянието на кожата ни.

Някои плодове и зеленчуци е най-добре да се консумират сготвени, а други – в суров вид. А как стои въпросът с доматите?

Доматите е най-добре да се консумират консервирани. За ликопена – пигментът, който придава червения цвят на доматите, се смята, че осигурява защита срещу няколко видове рак, особено на простатата, а също и срещу сърдечносъдови заболявания.

Доматите, преминали през термична обработка, всъщност са по-добър източник на ликопен, в сравнение със суровия им вид. Процесът по обработката спомага за освобождаването на повече ликопен, който бива усвоен по-лесно от организма.

Подобно на суровите домати, консервираните също така осигуряват и бета-каротин и витамин C.

Източник: www.puls.bg