Как да пречистим организма лесно и вкусно?

Как да пречистим организма лесно и вкусно? | Диана

Детоксикацията на организма е важна, за да се елиминират вредните вещества, които ежедневно поглъщаме – мазнини, алкохол, пушек и др. Това е и начин да му се даде възможност да се възстанови.

Макар организмът да има естествен механизъм за отстраняване на токсините, понякога се нуждае от помощ, която може да бъде предоставена отстрана на хранителния режим и то по вкусен начин.

Една такава храна са аспержите. Те съдържат ензими, за които е известно, че очистват организма от вредните вещества. Притежават също така и противоракови, противовъзпалителни свойства и запазват младостта за по-дълго. Аспержите съдържат и високи количества пребиотици.

Следващият член в групата на полезните изчистващи организма храни са броколите. В тях се откриват важни фитохимикали, които подпомагат чернодробните ензими в пробразуването на токсините във вещества, които лесно се извеждат от организма. Броколите са и с високо съдържание на фибри. Проучвания свързват консумацията им с понижен риск от развитие на рак.

Авокадото е богато на разтворими и неразтворими фибри, които подпомагат изчистването на дебелото черво. Авокадото е здравословна и богата на мазнини храна, която е и отличен източник на антиоксиданти. Консумацията ѝ също подпомага черния дроб в отстраняването на токсичните вещества.

В списъка на полезните храни за организъм без токсини спокойно може да се добави и къдравото зеле. Този зеленчук е изключително богат на антиоксиданти, минерали и витамини, сред които витамин K, който е полезен за костите и кръвта. Къдравото зеле има и противовъзпалителни свойства.

Ябълката също има своето място тук. В нея могат да се открият фитохимикали като флавоноиди и терпеноиди, които влизат в процеса на детоксикация. Плодът е с богато съдържание и на пектин, разтворими фирби, които помагат на организма да елиминира токсичните вещества.