6 храни, които по естествен път пречистват черния дроб

6 храни, които по естествен път пречистват черния дроб | Диана

Всеки ден, организма ни се сблъсква с преработени храни, добавки и консерванти и търпи последствията от замърсяването на околната среда. За да можем да сме здрави, трябва от време на време да взимаме мерки и да очистваме вредните вещества съдържащи се в храната и средата, която обитаваме.

Един от основните начини, по които тялото се пречиства от токсини е през черния дроб. Той регулира повечето от химическите елементи в кръвта, и отделя един продукт, наречен жлъчен сок, който помага за разграждането на мазнините, като ги подготвя за храносмилане и усвояване от организма. Кръвта, която напуска стомаха и червата, преминава през черния дроб, където се преработва и пречиства. Черният дроб работи постоянно за детоксикацията на кръвта и произвежда жлъчка. Той помага на организма да съхрани важни витамини, минерали и желязо. Когато черният дроб не функционира правилно, процесът на храносмилането – особено усвояването на мазнините бива засегнат силно.

Съществуват възможности да проведете детоксикация на черния дроб, чрез натурални средства и по-голямата част от тях дават фантастични резултати. За да осигурите възможност той да работи безпроблемно през цялото време, просто включете тези шест важни храни в диетата си.

1. Чесън

Независимо дали го обичат, или го мразят, чесъна е много полезен за черния дроб. В него се съдържа селен – минерал, който увеличава действието на антиоксидантите за подпомагане на черния дроб в процеса на детоксикация.

Аргинин е аминокиселина в чесъна, която играе важна роля за облекчаване на кръвоносните съдове, което от своя страна помага за облекчаване на кръвното налягане в черния дроб. Чесънът също така съдържа витамин В6, който действа противовъзпалително в черния дроб, и витамин С, който е основният антиоксидантен защитник на организма срещу клетъчно окисление, което води до увреждания.

2. Грейпфрут

Грейпфрута е с високо съдържание на витамин С, както и на глутатион , който се произвежда естествено от черния дроб. Глутатионът участва в няколко процеси в организма, включително строителни тъкани и ремонтни дейности, производство на химични вещества и протеини, които са необходими в организма, и укрепване на имунната система. Грейпфрутът съдържа над 70 mg глутатион, който освен всичко изброено досега, помага на черния дроб в производството на детоксикиращи ензими.

3. Зеленчуци

Зелените листни зеленчуци са показали, че защитавта черния дроб, като неутрализират метали, химикали и пестициди от храните, както и от околната среда. За руколата, спанака и цикорията се смята, че увеличават жлъчния поток, и помагат на тялото да се отърве от отпадъчни продукти. Цвеклото естествено почистват и пречиства кръвта, за да стимулира функцията на черния дроб и производството на хранителни вещества в организма. Броколи, карфиол, брюкселско зеле и други кръстоцветни зеленчуци помагат на черния дроб да произвежда ензими, които му помагат при отстраняването на токсините.

4. Авокадо

Ако случайно имате нужда от още една причина за да ядете по-често авокадо – знайте, че то е суперхрана за черния дроб. То съдържа глутатион, както и витамини С и Е, които действат като антиоксиданти, за да неутрализират свободните радикали и защитят чернодробните клетки от увреждане. Витамин Е и витамин К в авокадото действат като противовъзпалително средство за защита на черния дроб от вредни възпаление. Здравословните мазнини, съдържащи се в авокадото също така балансират нивото на холестерола.

5. Орехите

Орехите съдържат аминокиселината аргинин, която е наложителна, ако искаме да подпомогнем детоксикацията от амоняк в черния си дроб. Те също така са с високо съдържание на глутатион и Омега-3 мастни киселини, които помагат за детоксикацията на черния дроб . Орехите са пълни с антиоксиданти, които помагат да се неутрализират свободните радикали и здравословни, ненаситени мазнини, които предпазват от натрупване на вредни мазнини в черния дроб. Тези здравословни мазнини също са от съществено значение за изграждането на здрави клетъчни мембрани около клетките на черния дроб.

6. Куркума

Основната активна съставка в куркума е куркумин, който е мощен антиоксидант и противовъзпалително средство. Куркуминът се смята, че помага защитата на жлъчния канал за подобряване на потока на жлъчката, действаща като препарат за почистване на черния дроб. Тя подмладява клетките на черния дроб чрез предотвратяване на интоксикации и помага алкохола да бъде превърнат в безопасни съединения, които не могат да увредят черния дроб. Поръсването с куркума на вашата храна е чудесен начин да добавите малко аромат и да се възползват от предимствата ѝ за да помогнете на организма си да е по-здрав.