Авокадото представлява растение от семейство Лаврови. Авокадото произхожда от южно Мексико, но се отглежда от Рио Гранде до централно Перу още от преди пристигането на европейците. Смята се, че е познато още преди 8000 години на маите и ацтеките. Названието му произхожда от езика нахуатъл и в буквален превод означава тестиси, поради приликата на авокадото с тези анатомични органи.
Авокадото е пренесено в Европа през 17 век от испанците. Днес за най-големи производители се считат Бразилия, Колумбия, САЩ, Индонезия и Мексико.
Познатите видове авокадо са: Гватемалски, Мексикански и Западноиндийски. Хибридни форми съществуват и при трите вида. Въпреки редицата колебания, авокадото се счита за плод, а не зеленчук.
Отглеждане на авокадо
Авокадото расте добре в районите с мек климат. Западноиндийските сортове процъфтяват при влажен, тропически климат и замръзват при 0 градуса. Гватемалските видове са свикнали да растат на по-хладно, на висока надморска височина и са издръжливи при -2 градуса. Мексиканските видове са свикнали да растат по сухи, субтропични плата и процъфтяват при средиземноморски климат. Те са издръжливи при -5 градуса.
Авокадото има нужда от защита при силни ветрове, които могат да счупят лесно клоните на плодното дърво. Авокадовите дървета не мога да оцелеят и в почва с лоша дренажна система. Дърветата растат добре по склонове на хълм и никога не трябва да бъдат засаждани в корито на поточе. Те са толерантни на киселинна или алкална почва. Времето за добиване на реколтата при авокадото зависи от сорта. Търговските стандарти изискват плодовете да достигнат 8% съдържание на масло преди прибирането на реколтата.
![Ползи от Авокадо](https://diana.bg/wp-content/uploads/2014/10/avocado6.jpg)
Гватемалските видове могат да се съхраняват свежи при 15-20 градуса до шест седмици. Мексиканските видове се обезцветяват бързо и изискват незабавна консумация.
Авокадото е дебело, вечнозелено дърво, което произвежда много листа в началото на пролетта. То е бързо развиващо се с възрастта и може да достигне 13 метра. Присадените растения обикновено раждат плодове в рамките на една до две години в сравнение с необходимите от 8 до 20 години за производството на разсад.
Цветовете на авокадото се появяват през януари – март, като крайните съцветия съдържат от 200 до 300 малки жълто-зелени цветчета. Всяко съцветие произвежда само от един до три плода. Западноиндийските типове авокадо произвеждат огромни, гладки, кръгли, лъскави, зелени плодове, които са с ниско съдържание на масло и с тегло до 2 кг. При Гватемалските видове плодът е средноголям, яйцевиден или крушовиден, с грапава кора и достига възчерен-зелен цвят, когато узрее. Плодовете на Мексиканските сортове са малки, с тънка кора, като се превръщат в гланцирано зелени или черни, когато узреят.
Вътрешността на авокадото е зелена в близост до кожата, ката става жълтеникава във вътрешността, близо до неядливите яйцевидни семена. Авокадото е твърдо, когато е току що набрано, но в последствие омеква до достигане на маслена текстура. Авокадото не се подлага на термична обработка защито започва да гори.
Състав на авокадото
![Авокадо](https://diana.bg/wp-content/uploads/2014/10/avocado4.jpg)
Биохимичният състав на авокадото напомня повече на ядки, отколкото на плод. Авокадото осигурява на организма протеини в количество, което спокойно може да замести месото и сиренето в дневното хранене на човек.
Авокадото е добър източник на желязо, цинк, калийи магнезий, на витамини В1, В2, В6, А, РР, Е. В 100 грама авокадо се съдържат 218 калории.
Избор и съхранение на авокадо
Ще познаете добре узрялото авокадо по наситения му зелен цвят. Кората му е бляскава, без наличие на пукнатини, черни петна и сухи участъци. Неузрялото авокадо може да узрее поставено в панер на стайна температура за около седмица. Когато авокадото узрее добре, кората му започва постепенно да потъмнява. Все още зеленото авокадо не бива да се съхранява в хладилник. Зряло авокадо може да се запази в хладилник до около две седмици. Най-добре съхранявайте разрязано авокадо с кората. За да не покафенее отгоре е необходимо да го поръсите с лимонов сок. Дори да потъмнее, не се притеснявайте, защото то все още е годно за консумация. Ако не ви допада, просто изрежете кафявата част с нож. Разрязаното авокадо също може да се постави в найлонов плик и да се държи в хладилника.
Ако искате да замразите авокадо, трябва да го направите на каша. Разполовете го, извадете костилката и изгребете с лъжица месестата част. Намачкайте я добре и разпределете във формички за лед. След като се замрази, махнете формичките и съхранявайте във фризера в найлонов плик. Така може да съхраните авокадото до 3 месеца.
Кулинарна употреба на авокадото
Преди да се насладите на вкуса на авокадо, трябва да знаете, че авокадото се консумира само в суров вид. Ако се подложи на термична обработка, започва да горчи.
Свежото авокадо е много вкусно в пюрета, сандвичи и гарнитури за риба. Авокадо на пара може да се консумира с ядки и зеленчуци. Пасираното авокадо влиза в състава на небезизвестния сосГуакамоле. Салата с пиле или скариди с нарязано авокадо е много вкусно и екзотично изкушение. Авокадото се съчетава идеално с препечен хляб и зеленчукови кюфтета. Авокадото влиза в състава на много екзотични салати, зелени салати или обикновена салата с домати и риган.
В Америка от авокадото приготвят сладолед, а в Индонезия го ползват дори за коктейли, но в нашата страна все още не е толкова популярно. В допълнение, авокадото е чудесна добавка къмсосове, супи, шунка и морски дарове. Ако решите може просто да го намажете на филийка и да го посолите.
![Авокадо](https://diana.bg/wp-content/uploads/2014/10/avocado2.jpg)
Съдържанието на масло в авокадото е на второ място след маслините, а понякога дори и в по-голямо количество. Биохимичният състав на авокадото дава достатъчно протеини, за да замести напълно месото и сиренето в ежедневното хранене.
Клинични проучвания показват, че маслото на авокадото може да намали холестерола в кръвта. Семената и екстрактите от листата на авокадото се използват с различно медицинско предназначение, включително и лечение на диария, дизентерия и като антибиотик.
Авокадото се използва при лечението на диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, язва, гастрит и анемия. То засилва метаболизма, действа против туморни и ракови заболявания и укрепва имунната система. Действа положително върху нервната система и психиката. Полезно е и за жените, тъй като регулира месечния цикъл. Казано по-накратко – тропическият плод има “лекарства” за почти всички болести.
Тъй като авокадото е много богато на антиоксиданти и минерални вещества, то се превръща в чудотворен плод, който освен здравословни ползи, повишава тонуса и удължава младостта.
А за да разберете доколко авокадото е узряло – използвайте следната снимка: