Авокадо

Авокадо | Диана image 1

Авокадото представлява растение от семейство Лаврови. Авокадото произхожда от южно Мексико, но се отглежда от Рио Гранде до централно Перу още от преди пристигането на европейците. Смята се, че е познато още преди 8000 години на маите и ацтеките. Названието му произхожда от езика нахуатъл и в буквален превод означава тестиси, поради приликата на авокадото с тези анатомични органи.

Авокадото е пренесено в Европа през 17 век от испанците. Днес за най-големи производители се считат Бразилия, Колумбия, САЩ, Индонезия и Мексико.

Познатите видове авокадо са: Гватемалски, Мексикански и Западноиндийски. Хибридни форми съществуват и при трите вида. Въпреки редицата колебания, авокадото се счита за плод, а не зеленчук.

Отглеждане на авокадо

Авокадото расте добре в районите с мек климат. Западноиндийските сортове процъфтяват при влажен, тропически климат и замръзват при 0 градуса. Гватемалските видове са свикнали да растат на по-хладно, на висока надморска височина и са издръжливи при -2 градуса. Мексиканските видове са свикнали да растат по сухи, субтропични плата и процъфтяват при средиземноморски климат. Те са издръжливи при -5 градуса.

Авокадото има нужда от защита при силни ветрове, които могат да счупят лесно клоните на плодното дърво. Авокадовите дървета не мога да оцелеят и в почва с лоша дренажна система. Дърветата растат добре по склонове на хълм и никога не трябва да бъдат засаждани в корито на поточе. Те са толерантни на киселинна или алкална почва. Времето за добиване на реколтата при авокадото зависи от сорта. Търговските стандарти изискват плодовете да достигнат 8% съдържание на масло преди прибирането на реколтата.

Ползи от Авокадо

Mексиканските видове узряват от 6 до 8 месеца от цъфтежа, докато Гватемалските видове обикновено се берат от 12 до18 месеца. Плодовете могат да продължат да се уголемяват на дървото, дори и след узряването им. Лилавите видове трябва да достигнат своето пълно оцветяване преди да започнат да се берат.

Гватемалските видове могат да се съхраняват свежи при 15-20 градуса до шест седмици. Мексиканските видове се обезцветяват бързо и изискват незабавна консумация.

Авокадото е дебело, вечнозелено дърво, което произвежда много листа в началото на пролетта. То е бързо развиващо се с възрастта и може да достигне 13 метра. Присадените растения обикновено раждат плодове в рамките на една до две години в сравнение с необходимите от 8 до 20 години за производството на разсад.

Цветовете на авокадото се появяват през януари – март, като крайните съцветия съдържат от 200 до 300 малки жълто-зелени цветчета. Всяко съцветие произвежда само от един до три плода. Западноиндийските типове авокадо произвеждат огромни, гладки, кръгли, лъскави, зелени плодове, които са с ниско съдържание на масло и с тегло до 2 кг. При Гватемалските видове плодът е средноголям, яйцевиден или крушовиден, с грапава кора и достига възчерен-зелен цвят, когато узрее. Плодовете на Мексиканските сортове са малки, с тънка кора, като се превръщат в гланцирано зелени или черни, когато узреят.

Вътрешността на авокадото е зелена в близост до кожата, ката става жълтеникава във вътрешността, близо до неядливите яйцевидни семена. Авокадото е твърдо, когато е току що набрано, но в последствие омеква до достигане на маслена текстура. Авокадото не се подлага на термична обработка защито започва да гори.

Състав на авокадото

Авокадо

Биохимичният състав на авокадото напомня повече на ядки, отколкото на плод. Авокадото осигурява на организма протеини в количество, което спокойно може да замести месото и сиренето в дневното хранене на човек.

Авокадото е добър източник на желязо, цинк, калийи магнезий, на витамини В1, В2, В6, А, РР, Е. В 100 грама авокадо се съдържат 218 калории.

Избор и съхранение на авокадо

Ще познаете добре узрялото авокадо по наситения му зелен цвят. Кората му е бляскава, без наличие на пукнатини, черни петна и сухи участъци. Неузрялото авокадо може да узрее поставено в панер на стайна температура за около седмица. Когато авокадото узрее добре, кората му започва постепенно да потъмнява. Все още зеленото авокадо не бива да се съхранява в хладилник. Зряло авокадо може да се запази в хладилник до около две седмици. Най-добре съхранявайте разрязано авокадо с кората. За да не покафенее отгоре е необходимо да го поръсите с лимонов сок. Дори да потъмнее, не се притеснявайте, защото то все още е годно за консумация. Ако не ви допада, просто изрежете кафявата част с нож. Разрязаното авокадо също може да се постави в найлонов плик и да се държи в хладилника.

Ако искате да замразите авокадо, трябва да го направите на каша. Разполовете го, извадете костилката и изгребете с лъжица месестата част. Намачкайте я добре и разпределете във формички за лед. След като се замрази, махнете формичките и съхранявайте във фризера в найлонов плик. Така може да съхраните авокадото до 3 месеца.

Кулинарна употреба на авокадото

Преди да се насладите на вкуса на авокадо, трябва да знаете, че авокадото се консумира само в суров вид. Ако се подложи на термична обработка, започва да горчи.

Свежото авокадо е много вкусно в пюрета, сандвичи и гарнитури за риба. Авокадо на пара може да се консумира с ядки и зеленчуци. Пасираното авокадо влиза в състава на небезизвестния сосГуакамоле. Салата с пиле или скариди с нарязано авокадо е много вкусно и екзотично изкушение. Авокадото се съчетава идеално с препечен хляб и зеленчукови кюфтета. Авокадото влиза в състава на много екзотични салати, зелени салати или обикновена салата с домати и риган.

В Америка от авокадото приготвят сладолед, а в Индонезия го ползват дори за коктейли, но в нашата страна все още не е толкова популярно. В допълнение, авокадото е чудесна добавка къмсосове, супи, шунка и морски дарове. Ако решите може просто да го намажете на филийка и да го посолите.

Авокадо

Ползи от авокадото

Съдържанието на масло в авокадото е на второ място след маслините, а понякога дори и в по-голямо количество. Биохимичният състав на авокадото дава достатъчно протеини, за да замести напълно месото и сиренето в ежедневното хранене.

Клинични проучвания показват, че маслото на авокадото може да намали холестерола в кръвта. Семената и екстрактите от листата на авокадото се използват с различно медицинско предназначение, включително и лечение на диария, дизентерия и като антибиотик.

Авокадото се използва при лечението на диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, язва, гастрит и анемия. То засилва метаболизма, действа против туморни и ракови заболявания и укрепва имунната система. Действа положително върху нервната система и психиката. Полезно е и за жените, тъй като регулира месечния цикъл. Казано по-накратко – тропическият плод има “лекарства” за почти всички болести.

Тъй като авокадото е много богато на антиоксиданти и минерални вещества, то се превръща в чудотворен плод, който освен здравословни ползи, повишава тонуса и удължава младостта.

А за да разберете доколко авокадото е узряло – използвайте следната снимка:

avocado_w