Вижте как изглеждат микробите по мръсните ни ръце

Вижте как изглеждат микробите по мръсните ни ръце | Диана image 1

Микроби от отпечатъка на 8-годишно момче след игра навън.

Таша Стърм, лабораторен техник в колежа Кабрило в Калифорния, е създала изключителен набор от изображения, които илюстрират разнообразния свят на микробите, които живеят по нашата кожа. Това пъстро лабораторно стъкло (блюдо на Петри) е пълно с бактерии, дрожди и гъбички, които са били намерени по ръката на 8-годишния й син, след като той се прибрал от игра навън.

Стърм обяснява процеса в света на микробите, когато публикува снимките. Тя използвала триптичен соев агар, който образува питателно млечице идеално за отглеждане на микробни култури. След като синът й притиснал ръката си внимателно в гела, тя го затворила в инкубатор и оставила бактериите да цъфтят в продължение на няколко дни.

45f2268d09d2432ed92056996aa40b07

Въпреки че, в резултат от експеримента, лабораторното стъкло трябвало да се третира като биологична опасност, също така трябва да се отбележи, че бактериите върху ръцете и кожата са нещо нормално.

Може да се каже, че почти всичко, което виждате да расте в този отпечатък е безвредно и в много случаи дори полезно за имунитета на човек, но също така показва и защо е толкова важно да мием ръцете си.

Различните видими структури на тези бактериални колонии отразяват микроскопични характеристики. Микробите с и без защитни мембрани или камшичета (които им позволяват да плуват) всички те създават колонии с различни цветове, форми, текстури и размери.