Откриха нов антибиотик, лекуващ опасна супербактерия

Откриха нов антибиотик, лекуващ опасна супербактерия | Диана

Немски учени откриха антибиотик, който е достатъчно мощен да убие опасна супербактерия.

Антибиотикът се произвежда чрез вид стафилококова бактерия, открита в около 10% от носовете на хората, твърди германското проучване, публикувано в Nature.

Въпреки че много хора свързват бактериите единствено с болестите, човешкото тяло всъщност е дом на милиони полезни бактерии, които ни помагат да синтезираме витамини и да се борим с инфекциите. Подобно на случващото се на бойното поле, бактериите непрекъснато се борят за надмощие срещу микробите съперници. Учените често се възползват от тази бактериологична война, тъй като полезните бактерии убиват много от лошите, които ни разболяват.

Някои бактерии правят свои собствени химически оръжия под формата на антибиотици, за да осуетят плановете на съперниците си. Хората използват тези вещества от 70 години за лечение на различни инфекции. Докато повечето антибиотици идват от бактерии, които живеят в почвата, в последните години учените откриват антибиотици и в човешкото тяло, включително имаше случай на такъв, произведен от полезни бактерии във влагалището.

Антибиотичната резистентност придобива все по-големи и плашещи мащаби и именно затова, изследователите са категорични, че лекари и пациенти отчаяно се нуждаят от нови антибиотици, които да заменят вече неефективните.

В САЩ, например – най-малко 2 милиона души всяка година развиват устойчиви на антибиотици инфекции, като над 20 хиляди от тях умират, показват данните на здравните власти в страната.

По време на клиничните изпитвания, изследователите са открили, че новият антибиотик, който се нарича lugdunin, може да лекува кожни инфекции, причинени от вид бактерия, наречена MRSA – метицилин-резистентен стафилококус ауреус. Освен кожата, MRSA може да инфектира кръвта и сърцето.

Тестовете са установили, че Lugdunin убива и друг опасен вид бактерия, наречена VRE – Ванкомицин-резистентни ентерококи.

Предстои лекарите да тестват новия антибиотик върху хора.