Разчетоха древна рецепта срещу махмурлук

Разчетоха древна рецепта срещу махмурлук | Диана

Учените от университета в Оксфорд са разчели древна рецепта за махмурлук. Папирусът е бил открит преди 100 години, но той датира от преди 1900 години, пише Actualno.com

Хората са правили опити да се справят с прекаляването с алкохола още преди стотици години.

Текстът, написан на старогръцки, гласи, че страдащият от махмурлук трябва да направи венец от danae racemosa и да го носи около врата си. Дали методът помага или не – не се уточнява.

Рецептата е била открита на 160 км от Кайро заедно с други 500 древни документи.

Припомняме, че наскоро учени от нотингамския университет възпроизведоха рецепта за мас за очи от книга от IX век. Оказало се, че сместа унищожава ефективно щамовете на златистия стафилокок, устойчив към действието на антибиотика метицилин.

За приготвянето на сместа са нужни лук, чесън, вино и жлъчка от бик. Учените изпробвали получената маз за очи върху различни бактериални щамове. Според получените данни, препаратът е унищожил до 90% от устойчивите на антибиотици бактерии. Ефектът бил постигнат само при наличието на всички компоненти от сместа. Взети поотделно компонентите имали слабоизразени антибактериални свойства.

“Предполагахме, че сместа за очи на древния лечител може да бъде слаб антибиотик, но бяхме поразени от антибактериалния ефект, който предизвика комбинацията от всичките ѝ съставки“, споделят учените.

Според тях има и други древни медицински текстове, които може би съдържат информация за състава на препарати, ефективни срещу инфекциозни заболявания. Те предполага, че древните лечители са провеждали научни изследвания векове преди да бъде открито самото съществуване на бактериите.

Източник: www.actualno.com