Рискове от неправилен прием на антибиотици!

Какви са рисковете от неправилен прием на антибиотици?

Кога се пият антибиотици?
Каква е разликата между вирус и бактерия? Научете повече за това и повече в днешната статия!

В рамките на една година страдаме от различни заболявания, настинки, болки в гърлото и вирусни инфекции, които се опитваме да лекуваме с антибиотици. Но съществува ли риск от неправилно лечение с тях?

В повечето случаи отиваме при лекар, затова ни предписва тези лекарства. Но антибиотиците не винаги са най-доброто лекарство.

Антибиотик е използван за пръв път през 1940 г., когато се е смятал за едно от най-големите постижения в областта на медицината. Въпреки това, злоупотребата с антибиотици може да доведе до появата на резистентност в организма.

Също така е важно да запомните, че употребата на тези лечебни средства може да предизвика нежелани реакции. Например, ако децата ги приемат, те могат да получат коремна болка или диария, както и алергия към конкретното лекарство.

ВИРУСИ СРЕЩУ БАКТЕРИИТЕ

Има два вида микроорганизми, които могат да повлияят на нашето здраве: бактерии и вируси. Тези микроорганизми причиняват и появата на болестни симптоми, а също така се размножават и развиват в нас.

Бактериите са живи микроорганизми, които живеят независимо като клетки.

Те са навсякъде, но не винаги са вредни за нашето тяло. Един вид полезни бактерии се нарича лактобацили, които в червата помагат за смилането на храната.

В някои случаи обаче бактериите са много вредни, защото причиняват болести, атакуват човешкото тяло и увреждат нормалното функциониране на всички процеси.

Антибиотиците в този случай са много ефективни, тъй като те не позволяват на вредните микроорганизми да растат и да се развиват.

Вируси – какво са те?

Вирусите, от друга страна, не могат да съществуват самостоятелно. Всъщност това са частици с генетичен материал, намиращи се в тънък протеинов слой. Те растат и се размножават едва след като влязат в живи клетки.

Нашата имунна система може да започне да се бори с вирусите преди да се размножават в тялото. В този случай, обаче, антибиотиците не са ефективно средство за справяне с вирусите.

Кога здравето е в риск от антибиотиците?

Използването на антибиотици, когато страдаме от настинки или други вирусни инфекции, е безполезно. Те не лекуват тялото и дори могат да навредят на здравето в бъдеще.

Честото и неправилно използване на тези лекарства може да доведе до мутации и адаптация на бактерии или други микроорганизми. В бъдеще антибиотиците няма да могат да се борят с тези бактерии.

Това се нарича „бактериална резистентност“ или „антибиотична резистентност“. Освен това, устойчивостта към антибиотици, както и злоупотребата с тях причинява други сериозни проблеми.

Антибиотиците унищожават много различни бактерии, както лоши, така и добри. Това означава, че антибиотиците могат да убият дори тези бактерии, които са полезни за тялото.

Освен това употребата на такива лекарства може да причини диария поради липсата на полезни бактерии в червата, които допринасят за нормалния процес на смилане на храната.

Поради това е по-добре да погледнете по-отблизо заместителите.

КОГА ДА ПРИЕМАМЕ АНТИБИОТИКА?

Антибиотиците трябва да се приемат само за лечение на бактериална инфекция.

Консултирайте се със специалист, за да определите дали имате бактериално или вирусно заболяване.

Източник: http://www.zdrave.ws