Максимата за хремата “Седем дни с лекарства или една седмица – без” се оказа вярна

Максимата за хремата "Седем дни с лекарства или една седмица - без" се оказа вярна | Диана

Настъпването на пролетта е колкото радостна, толкова и тягостна промяна за хората с алергии и уязвими синуси. Промяната в температурите и честите валежи пък са предизвикателство за всички и предпоставка за масови настинки. В този сезон имайте предвид, че старата максима “седем дни с лекарства, една седмица – без”, т.е. че няма значение дали пиеш лекарства по време на хрема, или не, може и да се окаже вярна.

Нови препоръки на Американската академия по оториноларингология (УНГ), цитирани от “Уолстрийт джърнъл”, наблягат на избягването на антибиотици при сезонните възпаления на синусите. Всъщност според учените разликата между това да се провежда лечение и да се изчака възпалението да отшуми само е минимална.

От години препоръката на асоциацията е да се прибягва до антибиотици при по-продължително боледуване или влошаване на симптомите, но с новата си публикация препоръчват това да се прави още по-рядко. Те се позовават на 12 медицински изследвания, които показват, че ползата от лечението в тези случаи е много малка.

Резултатите от едно от анализираните проучвания например показват, че 86% от хората, които взимат плацебо по време на хрема, оздравяват за период от една до две седмица, срещу91% от тези на антибиотик.

Прекалената и ненужна употреба на антибиотици пък може да отслаби действието им и да създаде резистентност у бактериите, което ще направи излекуването още по-трудно. Освен това може да убие и полезните микроорганизми в тялото – затова например често има нежелани ефекти върху храносмилателната система, когато се приема антибиотик.

Според инструкциите, нормален период на боледуване и изчистване на синусите без лекарства е 10 дни. След тях се предвижда още седмица, или общо 17 дни, в които може да има остатъчни проблеми от инфекцията без да се наложи намеса. След това обаче, ако няма подобрение, вече е задължително да се прибегне до антибиотик, твърдят американските специалисти.

Ситуацията обаче е по-различна при пациентите с хронични заболявания на синусите и алергии. Алергичните реакции в началото на пролетта могат да продължат и по 12 седмици и за тях е задължителна консултацията с лекар. Решение при някои е оперативно да се отстранят полипите по синусите, които влошават инфекцията.

Все пак при настинка могат да се използват различни медикаменти без рецепта, уточняват още учените. Най-вече за облекчаване на болката и напрежението в лицето и синусите, например лекарства на основата на ибупрофен и парацетамол, както и какпки за носа, които да забързат прочистването. Те са приложими както за вирусните, така и за хроничните проблеми.

Източник: www.dnevnik.bg