Можем ли да пием алкохол, докато приемаме антибиотици?

Можем ли да пием алкохол, докато приемаме антибиотици? | Диана

Да не се пие алкохол, когато се приемат антибиотици, е един от често даваните съвети от лекари, фармацевти и добронамерени роднини в продължение на десетилетия. Оказва се, че тази забрана има смисъл само за много ограничена група антибиотици и няма ясни доказателства за вреда от умерен прием на алкохол, твърди академичното издание The Conversation.

Този мит е тръгнал от далечната 1950 г., когато пеницилинът започва да навлиза в употреба – като първото наистина ефективно лечение за полово предавани инфекции (ППИ).

Лекарите са били притеснени, че хората са по-склонни да предприемат рисковано сексуално поведение в нетрезво състояние и така да обезсмислят скъпоструващото лечение с новото тогава чудодейно лекарство. Така че пациентите са били посъветвани да се въздържат от алкохол, докато трае лечението.

Съветът, че не трябва да пиете алкохол, докато приемате антибиотици, важи за една малка група антиинфекциозни лекарства като метронидазол (Flagyl, Metronide или Metrogyl), тинидазол (Fasigyn или Simplotan) и сулфаметоксазол / триметоприм (Bactrim, Co-тримоксазол ). Тези лекарства блокират един от главните пътища за усвояване на алкохола и причиняват бързо натрупване на вещество, наречено ацеталдехид, което е отговорно за много от неприятните ефекти на махмурлука. Ако сте приели някое от изброените лекарства, може да ви прилошее или да ви се доповръща дори след една чаша бира.

Но тези антиинфекциозни лекарства имат доста специализирано приложение – за лечение на инфекции, причинени от замърсена питейна вода или глисти, например, и естествено, вашият лекар би трябвало, когато ви предписва тези лекарства, да ви обясни за потенциалната нежелана реакция.