Как правилно да пиете лекарства, за да ви помогнат наистина

Съвети от фармацевтична компания…

Днес ще ви дадем едни много полезни съвети, които ни предложи фармацевтката Оля Ловчикова. За наше учудване се оказва, че да не смесваме хапчетата с алкохол е най-малкото, което не бива да правим.

1. Сок от грейпфрут, мляко, чай, кафе, какао, кола, алкохол. Това не е менюто в бизнес класа на авиокомпания, а всичко, с което не бива да приемате с лекарствата. Всички тези продукти имат качеството или да влияят на самото лекарство, или на черния ви дроб, който и без друго си е натоварен.

2. Когато ви изпишат антибиотици, не спирайте да ги пиете, само защото сополите ви са спрели да текат. Антибиотиците не са само за това да убият бактериите, но и техните спори, които остават вътре във вас.

3. На всяко лекарство си пише как трябва да се пие – след ядене, преди ядене или по време на ядене. Във всички случаи избягвайте да пиете хапчета, когато ядете плодове. Те създават слуз в стомаха, по която остава част от препарата.

4. Съществуват 2500 активни лекарства и ако лекарите изпробват взаимодействията между всичките, лабораторните мишки ще умрат прекалено бързо. Затова: смесването на повече от 5 лекарства е непредсказуемо! Не превишавайте тази норма.

5. Ако лекарят ви е изписал антидепресанти на основата на инхибиторите, задължително махнете от менюто бананите, шоколада и кашкавала. В тях се съдържа тирамин. Не че ви плашим, но кашкавал с инхибиторни лекарства води но инфаркт.

6. Винаги пийте лекарството поне ден след като сте се почувствали добре. Често болестите само чакат да спрете лекарството и излизат от окопите.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: