Как правилно да пиете лекарства, за да ви помогнат наистина

Как правилно да пиете лекарства, за да ви помогнат наистина | Диана

Съвети от фармацевтична компания…

Днес ще ви дадем едни много полезни съвети, които ни предложи фармацевтката Оля Ловчикова. За наше учудване се оказва, че да не смесваме хапчетата с алкохол е най-малкото, което не бива да правим.

1. Сок от грейпфрут, мляко, чай, кафе, какао, кола, алкохол. Това не е менюто в бизнес класа на авиокомпания, а всичко, с което не бива да приемате с лекарствата. Всички тези продукти имат качеството или да влияят на самото лекарство, или на черния ви дроб, който и без друго си е натоварен.

2. Когато ви изпишат антибиотици, не спирайте да ги пиете, само защото сополите ви са спрели да текат. Антибиотиците не са само за това да убият бактериите, но и техните спори, които остават вътре във вас.

3. На всяко лекарство си пише как трябва да се пие – след ядене, преди ядене или по време на ядене. Във всички случаи избягвайте да пиете хапчета, когато ядете плодове. Те създават слуз в стомаха, по която остава част от препарата.

4. Съществуват 2500 активни лекарства и ако лекарите изпробват взаимодействията между всичките, лабораторните мишки ще умрат прекалено бързо. Затова: смесването на повече от 5 лекарства е непредсказуемо! Не превишавайте тази норма.

5. Ако лекарят ви е изписал антидепресанти на основата на инхибиторите, задължително махнете от менюто бананите, шоколада и кашкавала. В тях се съдържа тирамин. Не че ви плашим, но кашкавал с инхибиторни лекарства води но инфаркт.

6. Винаги пийте лекарството поне ден след като сте се почувствали добре. Често болестите само чакат да спрете лекарството и излизат от окопите.