Доктори: Антибиотиците в месото ни пречат да лекуваме

Способността на лекарите да лекуват животозастрашаващи инфекции при деца е застрашена, сочи нов доклад на Американската академия по педиатрия (ААП), цитиран от Си Би Ес.

Според доклада, практиката да се добавят антибиотици и други антимикробни лекарства към храната на здравия добитък (обикновено свързана с насърчаването на растежа и предотвратяването на болести сред животните), често прави лекарствата неефективни, когато е необходимо те да се използват за лечение на инфекции при хора, особено при най-малките.

„Резистентността към антибиотици се превръща във все по-голям и по-голям проблем както при възрастните така и при децата. Някои инфекции стават изключително трудни, ако не и невъзможни, за лечение“, заявява д-р Дейвид Хаслам, специалист по инфекциозни заболявания при децата.

Според Хаслам децата с увредена имунна система са най-рисковата група.

„Употребата на антибиотици във фуражите и / или вода на животните ще направят бактериите в животните устойчиви на тези антибиотици. Ако има случай на човек, заразен с тези бактерии, то антибиотиците, които лекарите му предпишат, ще са безполезни“, обяснява един от водещите автори на доклада, д-р Джером A. Полсън.

Повече от два милиона души в Съединените щати всяка година се разболяват от инфекции, които са резистентни на антибиотици. Повече от 23 000 от тях умират, според доклада.

Много от нас влязат в контакт с тези бактерии често и такива контакти обикновено не водят до инфекция, но когато това стане – лечението е изключително трудно.

Центърът за контрол на заболяванията и Надзорната мрежа за превенция на хранителни заболявания показаха през 2013 г. , че най-висока заболеваемост има сред деца на възраст под пет години.