Според учени и лекари светът е на прага на пост-антибиотична ера

Според учени и лекари светът е на прага на пост-антибиотична ера | Диана

Светът е на прага на “пост-антибиотична ера”, предупреждават учени след откритието, че поне един вид бактерия проявява устойчивост дори към антибиотици, които досега са използвали само в краен случай, пише Би Би Си.

Изследователи са идентифицирали бактерия при пациенти и селскостопански животни в Китай, която е способна да издържи на въздействието на лекарството колистин. Екипът посочва, че тази устойчивост би могла да се разпространи в глобален мащаб и да разшири спектъра на нелечимите инфекции. Устойчивостта вероятно се е развила вследствие на масова употреба на медикамента при промишлено отглеждани животни. Ако бактериите станат напълно устойчиви към терапии – явление, наричано антибиотичен апокалипсис, медицината може да се върне обратно към Средновековието. Това ще застраши хирургическите операции и противораковите терапии, които зависят от антибиотиците, а обикновените, често срещани инфекции отново ще станат смъртоносни.

Новата мутация, наречена ген MCR-1 не позволява на колистина да унищожава бактерии, е открита от китайски учени. Проведеното от тях изследване показва устойчивост при една пета от тестваните животни, 15% от пробите от сурово месо и при 16 пациента, пише Би Би Си. Устойчивостта се е разпространила сред редица бактериални щамове и видове, включително Е. coli, Klebsiella pneumoniae и Pseudomonas aeruginosa. Има доказателства, че мутацията се е пренесла и в Лаос и Малайзия.

Устойчивост към колистин се е появявала и преди. Разлика този път обаче е, че мутацията се пренася между бактериите много по-лесно. Опасенията са, че новият устойчив ген може да доведе до появата на бактерии, които не се поддават на никакво лечение – нещо, което се нарича пан устойчивост. Има информация, че китайското правителство предприема бързи мерки, за да овладее проблема. Възможно е една от тях да бъде да се забрани употребата на колистин в селското стопанство. Експерти изтъкват, че едни и същи антибиотични препарати не трябва да се използват във ветеринарната и хуманната медицина.