Бактерия, открита на Витоша се оказа по-ценна от злато

Наши и японски учени са открили случайно безценна бактерия, която може да промени световната медицина. Тази бактерия – наречена  лептотрикс според тях е по-ценна от златото. Нейн субпродукт се използва за създаването на биочипове.

„Още сме съвсем в началото, но ако успеем да създадем биочип, той ще може при имплантация да възстанови зрението на човек или да вдигне на крака инвалид с прекъснати нервни връзки на гръбначния стълб”, обясниха учени от Института по електроника към БАН и Биологичния факултет на Софийския университет, цитирани от вестник „Телеграф”.

Бактерията намира приложение и при ранна диагностика на ракови заболявания чрез използването ядрено-магнитен резонанс. Освен това произвежда пигменти, които могат да бъдат използвани за производство на биологично чист грим за дамите и помага за откриване на тежки метали в замърсената вода.

Бактерията е открита съвсем случайно в близост до хижа „Алеко” на Витоша, разказва проф. д-р на техн. науки Иван Недков от Института по електроника. През 2005 г. институтът обменя опит с японски учени. При една от срещите българските учени предлагат да организират за гостите си разходка до Витоша.

Там един от японските учени, изучавал дълго време въпросната бактерия я открива в планинските потоци. Лептотрикс е невидима за човешкото око, но произвежда нанотръбички, които се наслояват и създават типична червеникава утайка върху водопроводните тръби, чешмата или водата в потоците. Именно по този начин японецът я намерил на Витоша. Тази бактерия обича да се възпроизвежда в чисти водоеми.

Предстоят интересни изследвания и развръзки в тази изключителна история. Ще ви държим в течение.