Бактерия на Витоша е по-ценна от златото

Наши и японски учени са открили случайно безценна бактерия, която може да промени световната медицина. Тя се нарича лептотрикс и се твърди, че е по-ценна от златото. Нейн продукт се използва за създаването на биочипове.

„Още сме съвсем в началото, но ако успеем да създадем биочип, той ще може при имплантация да възстанови зрението или да вдигне на крака инвалид с прекъснати нервни връзки на гръбначния стълб”, обясниха учени от Института по електроника към БАН и Биологичния факултет на Софийския университет, цитирани от „Телеграф”.

Бактерията намира приложение и при ранна диагностика на ракови заболявания с ядрено-магнитен резонанс. Освен това произвежда пигменти, които могат да се използват за производство на биогрим за дамите и помага за откриване на тежки метали в замърсената вода.

Бактерията е открита съвсем случайно в близост до хижа „Алеко” на Витоша, разказва проф. д-р на техн. науки Иван Недков от Института по електроника. През 2005 г. институтът обменя опит с японски учени. При една от срещите българските учени предлагат да се разходят до Витоша.

Там един от японските учени, изучавал дълго време въпросната бактерия, я открил в планинските потоци. Лептотрикс е невидима за човешкото око, но произвежда нанотръбички, които се наслояват и създават типично червеникава утайка върху чешмата или водата в потоците. Именно по този начин японецът я намерил на Витоша. Тя обича да се възпроизвежда в чисти водоеми.