Учени разработват революционен метод за промяна на кръвната група

Учени разработват революционен метод за промяна на кръвната група | Диана

На прага на нов революционен пробив в медицината са учени от Университета на Британска Колумбия. Те са открили метод за промяна на кръвната група, което ще е от голяма полза занапред в спешните животоспасяващи интервенции, при които пациенти се нуждаят от кръвопреливане, но не винаги има наличен донор с тяхната кръвна група, съобщава Popular Science.

Липсата на донор навреме или пък преливане на кръв от несъответстваща кръвна група може да бъде фатално, припомня изданието. На пръв поглед разликата между кръвните групи не изглежда голяма, но е опасна. Имунната система на човек с кръвна група 0, приел кръв от група А например, ще разпознае клетките на чуждата кръв А като нападатели и ще предприеме масирана атака срещу тях. Причината за тази враждебност е  допълнителна молекула захар, характерна за състава на А и В кръвни групи, обяснява Popular Science.

С откритието на учените от Университета на Британска Колумбия ще “бъде сключено трайно примирие”. Техниката, разработена от тях, разчита на ензим, отстраняващ допълнителната молекула, наричана антиген. Резултатът е кръв, подобна на тази от група 0, която е универсален донор.

Екипът е използвал похват, познат като насочвана еволюция. С помощта на бактерия учените са произвели ензима, като са модифицирали ДНК на бактерията, за да направят действието на ензима по-мощно. След култивиране на пет поколения на бактерията ензимът е станал 170 пъти по-ефективен.

Полученият ензим успява да отстрани голяма част от антигените, но резултатите все още не са задоволителни. Преработената кръв не е идеалната нулева група, която би могла да се прелива. Изследователите се опитват да направят ензима още по-мощен и са уверени, че скоро той ще бъде достатъчно ефективен, за да се използва в клинични условия.