Защо мигаме толкова често

Защо мигаме толкова често | Диана

Някога обръщали ли сте внимание колко често мигате? Ще се изненадате вероятно да узнаете, че средно това действие се извършва по 15-20 пъти в минута. По тази причина, на практика, около 10% от времето ни за бодърстване прекарваме със затворени очи, пише Popular Science.

Физиологичният смисъл на тази процедура е ясен: мигането овлажнява очната ябълка и защитава от сухота, прах и пр.

Но някои учени смятат, че мигаме много повече от необходимото за поддържане на хигиената на очите. Група японски изследователи предлагат допълнително обяснение по този повод: мигането ни помага и да съберем мислите си, да се фокусираме върху света около нас.

Хипотезата се родила след като специалистите обърнали внимание на един интересен факт: не мигаме на случаен принцип, колкото и да изглежда спонтанно и рефлекторно това действие, то може да се измери и предскаже с голяма вероятност. Например, при четене, мигаме в края на всяко изречение, а когато слушаме – по време на речевите паузи. Учените също така забелязали, че когато група хора гледа едновременно един и същи видеоматериал, всички мигат едновременно при прекъсване в отделните действия.

Оттук изследователите извеждат предположението, че мигайки, ние подсъзнателно даваме възможност на ума да отдъхне като изключи визуалните стимули за сметка на по-висока концентрация на вниманието.