Хранене според кръвната група – кръвна група 0

Възможно ли е типа на вашата кръвна група да ви помогне да направите менюто си по-здравословно? Това е идеята на диетата базирана на типа кръвна група, създадена от натуропата д-р Питър Д’Адамо (Peter J. D’Adamo).

Д’Адамо твърди, че храните, които човек консумира, взаимодействат химически с кръвната група и, ако се следва диета, предназначена за конкретната кръвна група, тялото ще усвоява храната по-пълноценно, теглото ще се регулира и човек ще има повече енергия и ще се понижи риска от заболяване.

Диета при нулева кръвна група

През цялата история, хората с кръвна група тип О са известни като естествени хищници, склонни към изблици на гняв, агресивно поведение и импулсивност. Въпреки че тази информация не подкрепена с научни факти, тя със сигурност е интересна и може би хвърля светлина върху диетата и нашия хранителен избор.

Кръвна група 0

Някои смятат, че импулсивното поведение на хората с кръв от тип О е склонно да прехвърли това безразсъдно поведение в хранителния им избор, което може да доведе до наддаване на тегло, диабет, язви, инсулинова резистентност и проблеми с щитовидната жлеза. И, все пак, не всичко е отрицателно за представителите на тази група. Мнозина вярват, че тези хора притежават много положителни качества, като сила, стройна физика (въпреки безразсъдния избор на храна) и ярък, активен ум.

За кръвна група тип 0 ключово значение имат физически упражнения и животинските протеини. Типът О може ефективно да смила и метаболизира месото, защото има склонност към високо съдържание на стомашна киселина. Успехът на диета от тип О зависи от избора на нетлъсто месо, без примеси на химикали в него, птици и риба. Консумирането на тези видове висококачествени животински протеини осигурява гладкото функциониране на тялото без прекомерен метаболитен стрес. Това е важно, тъй като метаболитните процеси съставляват напълно половината от функционалните вериги на стрес реакцията и е от решаващо значение за доброто и стабилно здраве.

Когато се избират източниците на протеини, трябва да се прави здравословен избор, тъй като прекалено много червено месо или други мастни източници на протеини могат да доведат до сериозни последици за здравето, като мастен черен дроб, сърдечни проблеми, диабет и наддаване на тегло. Поради тази причина, когато избирате белтъчини, подбирайте предимно нетлъсти меса, като телешко, говеждо, варива и студенолюбиви риби, като скумрия, херинга и треска.

Да се избягват някои видове месо като свинско, шунка, бекон, гъше, пушена сьомга, сом и хайвер.

За съжаление, богатата на протеини диета, препоръчвана за кръв тип O, не е най-подходящата диета за вегетарианци!

Препоръчвани зеленчуци при кръвна група 0

Както вече е споменато, диетата, препоръчана за кръвна група О е богата на чист протеин и съдържа по-малко зеленчуци. Това обаче не означава, че трябва да избягвате зеленчуците. Нужно е просто да бъдат правилно подбрани. Тези, които обезателно трябва да присъстват в менюто са: спанак, маруля и броколи. Тези зеленчуци са богати на витамин К, който подпомага кръвосъсирването. Хората с кръвна група O, страдат по-често от проблеми с кръвосъсирването и поради това трябва да се погрижат да подсилят диетата си с храни, които могат да помогнат за повишаване на ефикасността на тази функция. Други препоръчвани зеленчуци са ряпа, праз, сладки картофи, чесън, лук, хрян, чушки, тиква, пащърнак, магданоз, праз и артишок.

Зеленчуци, които трябва да се избягват при кръвна група 0

Освен препоръчителни, има някои зеленчуци, които трябва да се избягват. Такива са ферментирали маслини, гъби Шийтаки и кълнове от люцерна.

Поради по-високата податливост към артрит, хората с кръвна група 0 това трябва да избягват патладжан и картофи. За да поддържате здравословно производство на инсулин, избягвайте царевицата.

Хората с кръвна група 0 имат предразположеност към понижени нива на тиреоиден хормон или нестабилни функции на щитовидната жлеза, които също причиняват метаболитни проблеми. Поради това е добре да се избягва храната, която инхибира тиреоидния хормон (зеле, брюкселско зеле, карфиол), но увеличава производството на хормони (келп, морски дарове, йодирана сол).

Препоръчвани плодове при кръвна група 0

За да бъде балансирана богатата на протеин диета и да добавите малко сладост към нея, има някои плодове, които са особено подходящи за този кръвен тип. Важно при тази кръвна група е да се балансира киселинността в стомашно-чревния тракт, тъй като, повишената киселинност, може да доведе до развитие на язви. Поради високата киселинност на стомаха при кръвна група тип 0 трябва да се ядат плодове от алкална природа като горски плодове, смокини, сини сливи и изсушени сливи.

Плодове, които трябва да се избягват при кръвна група 0

От другата страна, има определени плодове, които хората с кръв тип О трябва да избягват, за да не предизвикват повишена киселинност на стомаха, като например портокали, ягоди, мандарини, къпини и ревен. Кокосовите орехи и пъпешите също трябва да се избягват.

Всички останали плодове се считат за безопасни за хората с кръвна група О.

Млечни продукти при кръвна група 0

Хората с кръвна група 0 трябва да ограничат количеството млечни продукти, които включват в менюто си. Яйцата, които обикновено са полезни, трябва да бъдат ограничени. Млечните продукти, считани за приемливи за хора с кръв тип O са соево мляко, сирене фета, моцарела, соево сирене и масло.

Още полезни храни за хора с кръвна група 0 са:

 • Орехи
 • маслини
 • Хляб от ръж или просо
 • Ориз
 • Масло от рапица (канола)
 • сусамово масло
 • Зехтин
 • Ленено масло

Храни, които трябва да се избягват при кръвна група 0 са:

Пшенични продукти – ограничаване на консумацията на зърнени храни, хляб, бобови растения и боб. Водещият фактор за смущение в метаболитната функция при кръвна група тип 0 е глутенът, намиращ се в пшеничните зародиши и цели пшенични продукти, който пречи на инсулиновата ефективност и забавя метаболизма. Друг фактор, който допринася за увеличаване на теглото, е, че някои боб и бобови растения (леща и боб) съдържат лектини, които се отлагат в мускулните тъкани, което ги прави по-малко “заредени” за физическа активност. Това поставя пречка в метаболитната готовност на тялото по отношение на физическото натоварване, което може да доведе до допълнително стрес върху тялото и мускулите при упражняване.

 • Кашу
 • фъстъци и шам-фъстъци
 • Маково семе
 • Масло от памуково семе

Противопоказания за хранене според кръвната група

Диетата, базирана на типа кръвна група се основава единствено и само на кръвната група. Поради тази причина, ако страдате от хронично заболяване (например диабет), тя може да противоречи на диетичния режи при лечение на диабета и в този не е препоръчителна.

Диета според кръвната група не се препоръчва и при други състояния като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или холестерол.