Кои билки и подправки намаляват вероятноста от образуване на туморни клетки

Кои билки и подправки намаляват вероятноста от образуване на туморни клетки | Диана

Ракът е смъртоносно заболяване, което в повечето случаи има добри прогнози за излекуване, ако бъде хванато навреме. За да се предпазим от развитие на рак, е добре да спазваме определени правила за здравословен начин на живот, хранене, физическа активност и въздържание от определени канцерогенни вещества.

Можем да понижим риска от развитие на рак допълнително, като добавим към менюто си противоракови подправки и билки. Представяме ви някои от най-мощните сред тях?

Джинджифил

Джинджифилът е широко използвана подправка в много култури и тяхната народна медицина. Той е мощно средство за борба с рака, настинките, грипа, възпаленията, дори запека. Стържете по половин лъжичка джинджифил в ястията и напитките си всеки ден и ще понижите значително възпалителните и туморни процеси в организма.

Розмарин

Розмаринът е билка, която се използва в много наши традиционни рецепти. Тя вирее у нас безпроблемно, има страхотен вкус и е невероятно полезна срещу раковите клетки.

Розмаринът се използва и в средиземноморската кухня, а знаем, че тя е една от най-полезните за сърдечносъдовата система и една от най-щадящите организма. Със своите антиоксиданти розмаринът помага в борбата с раковите клетки, стимулира работата на храносмилателния тракт и детоксикира цялостно организма.

Куркума

Куркумата е от семейството на джинджифила. Тя представлява кореноплодно растение, чийто корен има лютив вкус. Използва се широко в източната кухня. Куркумата е много богата на противовъзпалителни вещества, антиоксиданти и ензими. Тя спомага за потискане развитието на тумори в много части на тялото, включително рак на гърдата, дебелото черво, кожата, простатата.

Люти чушки

Лютите чушки са изключително богати на капсаицин – вещество, което доказано потиска развитието на ракови клетки в организма. Освен това капсаицинът има свойството да потиска и болката, особено силните и хронични като невропатични болки, ревматоидни болки и други.

Чесън

Чесънът и всички растения от неговото семейство – лук, шалот, праз, са добър източник на сяра, аргинин, олигозахариди, флавоноиди и селен, пише realsimple.com. Тази мощна комбинация от вещества прави чесъна много мощен срещу развитието на различни видове рак.
Яжте чесън срещу рак на дебелото черво, хранопровода, панкреаса, гърдата и стомаха.

Мента

Ментата е средство за облекчаване на стомашни болки от векове. Тя помага още срещу грип, настинки и респираторни инфекции. Облекчава главоболието и освежава дъха. Ментата помага още и при диария и лошо храносмилане. Полезните вещества, които се съдържат в нея успокояват раздразнените черва, гастроезофагеалния рефлукс и болките в стомашната лигавица.

Лайка

Лайката е билка, която присъства в много смеси за чай. Можете да си направите и отвара само от нея. Няма да сгрешите, защото тя ще ви помогне да спите по-спокойно, ще ви освободи от стреса и ще намали тревожността.

Лайката помага и при зъбни инфекции, проблеми с гърлото, вируси и настинки. Нейните ензими и фитохимикали облекчават проблемите с храносмилателната система и отпускат мускулите.

Освен всичко това, лайката е и доказано противораково средство, от което можете да се възползвате профилактично.