Хранене според кръвната група

Хранене според кръвната група | Диана

Храненето според кръвната група е въведено от физиотерапевта д-р Питър Д’Адамо. Според него, хората трябва да се хранят с храни, които съответстват на кръвната им група. Кръвните групи по АВО системата са четири: А, B, АВ и О.

Теорията на Д’Адамо се базира на идеята, че хората могат да подобрят храносмилането си, да намалят теглото и да са по-здрави като следват препоръките и приемат само храни, които са в хармония с тяхната кръвна група. Според автора на теорията, кръвната група е свързана с това, какво е храносмилането и способността ни да реагираме на стреса, умственото ни състояние, ефективността на метаболизма и устойчивостта на имунната ни система.

След започване на диетата, загубата на тегло започва в рамките на две седмици, в зависимост от здравословното ви състояние в момента. Освен това ако в 70-80% от диетата ви е в зависимост от кръвната ви група, вие значително намалявате риска за сериозни заболявания, като рак и сърдечносъдови проблеми.

Теорията

Основата на диетичното хранене на Д’Адамо се гради върху генетичните особености и ролята на лецитините в организма. Лецитините са белтъчно-въглехидратни молекули, които се намират в храните предимно от растителен произход. Според автора на теорията, тяхната активност в тялото зависи до голяма степен от кръвната група. Когато приемате лецитини, които не са съвместими с вашата кръвна група, вие увреждате здравето си и риска за сериозни заболявания нараства.

Как се обяснява действието на лецитините?

В книгата на Д’Адамо са изброени полезните храни, съвместими с кръвната ви група, както и тези, които трябва да бъдат избягвани. Тези списъци с храни са продукт на множество проучвания върху това как различните видове лецитини реагират с всеки вид кръвна група, както и върху киселинно-алкалното равновесие в стомаха, което е необходимо за храносмилането на определен вид храна. Когато лецитините не са съответстващи на кръвната ви група, те ускоряват съсирването на кръвта (нарушават реологията на кръвта), тя става по-бавно подвижна, достига трудно до най-фините капиляри. В резултат на това, клетките изпитват недостиг на кислород и хранителни вещества, а се натрупват токсини. Следователно основно правило в неговата теория е да избягвате храни, които съдържат вредните за вас лецитини.

Диетата

Единственото, което трябва да помните е, че трябва да консумирате само храни, които са в хармония с кръвната ви група. Няма ограничения по отношение на количеството, с изключение на месото, което трябва да бъде ограничено до 110-120 гр.

Кръвна група 0 (при 46% от хората) – Хората с тази кръвна група са месоядни. Те принадлежат към стара генетична група, която се нуждае от редовна употреба на месо, за да задоволи нуждите на праисторическите ловци. Високото ниво на стомашни киселини им дава възможност да приемат и преработват животински протеини, които са задължителни за тях. Разрешено е и червеното месо, въглехидратите, плодовете и зеленчуците. Не са разрешени никакви зърнени храни (жито, пшеница, царевица, овес и др.), повечето ядки, както и млечните храни. Хората с тази кръвна група често боледуват от хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза), високостепенна киселинност на стомашния сок (водеща до язви) и по-течна кръв с по-добри реологични качества (по-трудно се съсирва).

Кръвна група А (при 40% от хората) – Това е вегетарианската група. Те произлизат от праисторически племена, които са се прехранвали основно със земеделски култури. Плодовете и зеленчуците имат високо съдържание на въглехидрати и малко мазнини. Тези хора имат по-гъста кръв в сравнение с другите групи, по-чувствителна имунна система и ниско ниво на стомашни киселини, поради което не трябва да консумират млечни произведения, животински мазнини и меса. Хората с тази кръвна група са предразположени към сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак.

Кръвна група В (при 10% от хората) – Това са наследниците на племената, мигрирали към по-студени и сурови климатични зони. При тази кръвна група е разрешена по-широка гама от продукти, включително месо и млечни произведения. Могат да се приемат още плодове, зеленчуци, зърнени храни, риба. Храните, за коитотрябва да забравите са пилешко месо, скариди, сладолед, фъстъци, див ориз и домати. Хората с тази кръвна група са най-защитени спрямо заболявания, включително на сърдечно-съдовата система и рак.

Кръвна група АВ (4% от хората) – Сравнително нова комбинация, произлязла след смесването на хора с кръвните групи А и В. Ето защо те притежават качествата и на двете кръвни групи. Трябва да се опитват да се хранят по-често, но по малко.Позволено е малко количество месо, риба и млечни произведения. Всички пушени меса и пилешкото месо са в списъка със забранените храни.

Зърнени храни, млечни храни и пшеница не се препоръчват за нито една от групите.

Разбира се тези препоръки не са категорични и строги и хапването на „непозволени“ храни от време на време се приема за нормално.

Теорията на д-р Д’Адамо е много оспорвана и недоказана. Една от причините за това е, че според написаното в неговата книга изглежда, че заболяванията, от които боледуваме през живота ни са генетично определени и могат да се предвидят като се има предвид кръвната група. Известно е обаче, че заболяванията имат полиетиологична природа и не може да се гледа на произхода им така едностранчиво. Освен това хора, подложили се на тази диета не винаги остават доволни от резултатите или пък не харесват някои видове храни. Немислимо е например да убедим един вегетарианец с кръвна група 0 да се храни предимно с месо!

Ето защо налагането на този вид хранене изисква още много и по-големи проучвания. Вие можете да опитате за седмица – две, разбира се само ако сте напълно здрави и ако постигнете добри резултати да споделите с нас!