10 йога пози за отслабване

10 йога пози за отслабване | Диана image 1

Здравейте! Днес ще ви представя 10 йога пози за отслабване.

За йога се смята, че е предназначена да успокоява ума, но има и едно друго предназначение – загуба на килограми (отслабване) и оформяне на фигурата. Тук ще ви представя няколко пози, които ще намалят стреса, ще засилят метаболизма ви и ще доведат до един  бавен, но добър резултат в борбата с наднорменото тегло. Задръжте всяка поза толкова колкото можете – някъде около 15-20 секунди като начало и всеки път увеличавайте с по няколко секунди, до момента, в който стигнете до минута. Правете го на едната страна и след това задължително на другата.

1.ДЪСКА-PLANK (CNATURANGA DANDASANA)

Задържайки в поза “Дъска” е може би най-добрият начин да  укрепите мускулатурата на корема. Тази поза засилва метаболизма и гарантира за неговата висока скорост. Намалява болките в гърба,също така го укрепва – особено в горната част. “Дъска” също успокоява ума и е вид медитация, защото цялото ни тяло е стегнато, а ума спокоен. Практикуването на тази асана увеличава гъвкавостта на вашите задни мускули. “Планк” от своя страна ще помогне на мускулите около вашите рамене, ключици и плешки да се разтегнат, както и прасците, и дори сводовете  и пръстите на краката.

2.ВОЙН 2(VIRABHADSANA B)

Като истински войн и вие можете да тонизирате мускулите на бедрата и раменете чрез тази поза. За да получите максимална полза от нея опитайте се да огънете така коляното, че да е успоредно на стъпалото. Колкото по-дълго можете да задържите в тази поза, толкова по-добре. Тайната е в това да успеем да успокоим ума и да дишаме. Просто да се концентрираме в позата. И не забравяйте да повтаряте на себе си: ’’Аз съм войн!’’. Преминете към другия крак като силен войн и задръжте толкова, колкото с първия 🙂

3.ВОЙН 3 (VIRABHADRASANA C)

Това е позата за по-стегнато седалище. Също така, това е чудесен начин да натоварим гърба, краката и раменете. За да извлечете максимална полза от позата (асаната), стегнете мускулите на корема. Това ще ви помогне да задържите баланса  в позата и ще направи корема ви по стегнат. И не на последно място ще стегне дупето.

4.ТРИЪГЪЛНИК(TRIKONASANA)

Тази поза може би не е чак толкова натоварваща и със стягащ ефект, но пък правейки я често вашият корем ще ви бъде благодарен. Движението на тази поза,чрез която усуквате тялото си, помага за храносмилането и намалява мастните натрупвания на корема. Освен всичко казано дотук, ангажирайки мускулите на ръцете и краката, позата води до натрупване на мускулна маса и изгаряне на мазнини.

5.ГЛЕДАЩО НАДОЛУ КУЧЕ ИЛИ КАКТО АЗ ОБИЧАМ ДА Я НАРИЧАМ – ЪГЪЛ (ADHO MUKHA SVANASANA)

Търсите начин да тонизирате общо тялото си? Това е позата, която ви е необходима. Почивайки си в нея вие тонизирате по радикален начин гърба, ръцете и бедрата си. За да получите по-добри резултати  и да тонизирате мускулите си – завъртете бедрата и горната част на ръцете. Натиснете надолу през  ръцете и петите. Задръжте и не забравяйте да дишате!

6.СВЕЩ (SARVANGASANA)

Поза свещ е една от любимите ми пози. Царица на позите, както обичам да казвам. От подобряване на храносмилането до терапия на щитовидната жлеза и дори увеличаване на силата на организма. Тази поза “работи” за да се балансират нивата на щитовидната жлеза, което ускорява метаболизма, подобрява дихателната система, укрепва горната част на тялото, краката и корема, помага да спите по-добре и забавя процесите на стареене. Добавяйки позата към вашата практика ежедневно  ще се почувствате като съвсем нов човек. Това е позата на младостта. Практикувайте я колкото по-често можете. От личен опит давам този съвет 🙂


7.МОСТ (SETU BADHA SARVANGSANA)

Поза “Мост” е чудесна за щитовидната жлеза и чудесна за загуба на тегло. Действието й се засилва като опрем брадичката в гърдите, като по този начин масажираме щитовидната жлеза,  стимулирайки я да произвежда всички тези важни за регулиране на метаболизма хормони. Натискайки с краката си, ангажираме нашите бедра и седалище за да тонизираме мускулите. Ето и от още една причина да се практикува “Мост”: тя също така  стимулира коремните органи и прави вашето храносмилане “щастливо”. Разтяга гърдите, шията и гръбначния стълб.  Успокоява мозъка и помага за облекчаването на стреса и депресията. Стимулира  белите дробове и щитовидната жлеза. Подобрява храносмилането. Помага, когато чувствате умора в краката. Облекчава симптомите на менопауза  и менструалния дискомфорт.  Намалява безпокойството, главоболието и безсънието.
Вечер като се приберете от работа може да застанете в позата,без предварителна подготовка,седейки няколко минути в нея. Тя “сваля” физическото и психическо натоварване от вас.


8.УСУКВАНЕ В ПОЗА ЙОГИЙСКО СТОЛЧЕ (PARIVRTTA UTKATASANA)

Това е йога версията на клековете, само че те се правят по-интензивно. “Parivrtta Utkatasana” работи върху седалището, бедрата и корема. Усукването също така помага на храносмилателната  и лимфната система. Комбинирайки всичко това в една поза, ние получаваме един чудесен начин да отслабнем.

9.ПОЗА ЛЪК (DHANURASANA)

Търсите начин да изгорите  мазнините нa корема бързо? Поза “Лък” може да помогне. Можете да получите по-добър ефект  от асаната чрез издърпване ръцете и краката в противоположни посоки, докато само корема и таза докосват пода. Тази поза не само представлява помощно средство за  масаж на коремните органи и за подобряване на храносмилането, но тя също е невероятен начин за укрепване на бедрата, гърдите и гърба.

10.СЛЪНЧЕВ КОМПЛЕКС (SURIYA NAMASKAR)

XsmBE6

Може да помислите за слънчевият комплекс като начин да улесните практиката си. “Поздрава към слънцето” бавно разтяга и затопля мускулите и  раздвижва кръвта. Всъщност, той прави много  повече от това. Създава вътрешна топлина и в същото време разтяга и тонизира повечето от големите мускулни групи. Този комплекс може да помогне да намалим талията си, тонизира ръцете, балансира метаболизма и стимулира храносмилателната система.

БОНУС – ПОЗАТА ,КОЯТО ОБОЖАВАМ 🙂

11.ЛОДКА (NAVASANA)

Тази поза има един уникален стягащ ефект на коремната мускулатура. В йога залите и студията се говори, че ефекта от заемане за една минута на позата се равнява на сто коремни преси. Също така тя укрепва корема и гръбначния стълб. Стимулира бъбреците, щитовидната жлеза, простатата и червата. Помага за облекчаване на стреса. Подобрява и храносмилането. При изпълнението на позата тялото започва да трепери, което само по себе си “говори”, че я изпълняваме правилно 🙂 Успех !!!

https://www.youtube.com/watch?v=BiVJsjPCQeQ

Това са само някои от позите в йога, които могат да помогнат за намаляване на теглото. Като цяло йога има уникален ефект върху нашия организъм и психика.Въпреки това, тъй като всичко, което вероятно вече знаете, най-добрият начин за постигане на желаното от Вас здравословно тегло все още е чрез правилно хранене и здравословен начин на живот, в който йога може да бъде само един аспект.

Бъдете здрави  и живейте в хармония и баланс със себе си и природата !

Автор: Александра Жабонова