Увеличават се българките, страдащи от анорексия и булимия

Увеличават се българките, страдащи от анорексия и булимия | Диана

Какво е да се гледаш години наред в криво огледалo?

Увеличава се броят на българите, които страдат от анорексия и булимия. По данни на Световната здравна организация цитирани от Нова телевизия в момента те са поне 40 000. За 20% от тях изходът е фатален. Какво е да се гледаш години наред в криво огледалo?

Цветана никога не е имала проблеми с килограмите. Поне докато не се разболява от анорексия. Всичко започва, когато е на 14 години заради любовно разочарование.

„За да изглеждам добре, за да се чувствам добре уж и се радвам, че само дотук съм стигнала, защото има момичета, които падат и по-ниско и те вече граничат със смъртта”, казва Цветана Илиевска.

Храната е табу за нея. След години ограничения стига и до другата крайност – булимията. През цялото време в огледалото вижда деформирания образ, който съзнанието й рисува.

„Че съм дебела, изкривеното възприятие за себе си, в този момент не можеше да приема реалността. По-късно започна и осъзнаването, когато започнах да повръщам”, разказва още Цвети.

След 12 години в омагьосан кръг, Цвети започва лечение при психотерапавт. Това е първата и най-важна стъпка, която болните трябва да направят.

„Идването в лекарския кабинет става най-често по настояване на родителите и обикновено е свързано с несъгласие от страна на пациента, много трудно склоняване на такава консултация”, обяснява психиатърът д-р Анета Аничкина.

А колкото по-дълго се отлага психотерапията, толкова по-сериозни са пораженията върху организма.

„Обикновено това са пациенти, които идват с понижено телесно тегло,често пъти не само под 40, но и под 30 кг, при които е забавено телесното развитие. Те често ги носят на ръце, когато идват при нас и ние започваме борба за тяхното физическо оцеляване”, казва гастроентерологът д-р Радин Цонев.

А на момичетата, които сега се гледат в криво огледало пожелава да намерят пътя към се себе си.

„Да заобичат телата си, да заобичат сърцата си, да заобичат всичко във себе си”, казва д-р Радин Цонев.