Епидемията от затлъстяване в САЩ се засилва

Епидемията от затлъстяване в САЩ се засилва | Диана

Повече от 40% от жените са със затлъстяване.

Епидемията от затлъстяване в САЩ се засилва, като за пръв път повече от 40% от жените са със затлъстяване, предаде БТА. Стойностите за страдащите от затлъстяване сред мъжете и жените в САЩ бяха сравнително постоянни около 10 години. Напоследък обаче броят на жените с този проблем рязко се увеличи и те сега са над 40%, при 35% за мъжете.

Данните са обявени от Федералния център за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания в две статии на изданието на Американската медицинска асоциация. Специалисти ги определиха като „стряскащи”.

Общо около 38% от възрастните са със затлъстяване. При децата процентът е непроменен – 17, но при тийнейджърите се е увеличил от 1988 г. и сега е 21%.

Затлъстяването сред жените е по-голямо, отколкото сред мъжете и в други държави. Според Световната здравна организация 15% от жените по света са със затлъстяване, при 11% от мъжете.

Затлъстяването е един от водещите здравословни проблеми, защото може да предизвика диабет, сърдечносъдови заболявания и други проблеми.