Мазнините вещаят инфаркт. Как?

Мазнините вещаят инфаркт. Как? | Диана

Атеросклероза ни дебне вече и от млада възраст.

От атеросклерозата страдат предимно възрастни хора, но напоследък тя все по-често засяга и лица в зряла и млада възраст, алармират лекари. Причините за нейното развитие са сложни и все още не напълно проучени, но все пак има доказана връзка между някои фактори и тежестта на заболяването.

Атеросклерозата е заболяване, свързано с нарушение в обмяната на мазнини в тялото. Тя е едно от най-честите и най-разпространени заболявания в световен мащаб. Характеризира се с увреждане на големите и средни по размер артерии.

При атеросклероза се получава удебеляване на вътрешната страна на артериалната стена, при което се намалява просвета на кръвоносния съд. Това създава условия за проблеми с кръвообращението и за опасно запушване. Оттук и се обяснява, защо атеросклерозата е сред водещите причини за случаите на сърдечен инфаркт в съвременния свят.

Мъжете страдат по-често от атеросклероза. Това не означава, че представителките на нежния пол са застраховани – просто, жените развиват болестта по-късно в живота си, след като се получи спад на естрогена с менопаузата.

Сред съществените фактори за развитието на атеросклероза са метаболитните нарушения и, конкретно, повишеното количество мазнини в кръвта – колкото по-високи са стойностите на холестерола в кръвта, толкова и рискът от развитие на заболяването е по-голям.

Изводите от клиничните проучвания са категорични, колкото повече животински мазнини приемат хората с храната си, толкова по-често страдат от атеросклероза.

Допълнително, положението се влошава, ако се употребява алкохол и се пуши, тъй като никотинът и алкохолът способстват за по-усилено отлагане на масти по артериалните стени и развитие на атеросклеротични плаки.

Немаловажен фактор е наследствената предразположеност. Ако в рода атеросклерозата е често явление, то и индивидуалният риск при поколението е по-висок. За развитието ѝ допринася и наличието на други проблемни състояния като високо кръвно налягане, затлъстяване, заболявания на половите жлези, диабет и др.

Източник: www.dnes.bg