Куба спря предаването на ХИВ от майка към дете

Куба спря предаването на ХИВ от майка към дете | Диана

Научният пробив идва след дългогодишни усилия да се осигури ранна пренатална грижа за бременните.

Куба успешно елиминира предаването на ХИВ и сифилис от майка на дете, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Би Би Си.

Директорът на СЗО д-р Маргарет Чан заяви, че това е едно от най-големите възможни постижения за човешкото здраве.

Научният пробив идва след дългогодишни усилия да се осигури ранна пренатална грижа за бременните, включваща редица изследвания и лекарства, които да спрат предаването на тези заболявания от майката към детето.

От СЗО се надяват и други страни да постигнат същия успех.

Всяка година, в световен мащаб, около 1,4 милиона жени, живеещи с вируса на ХИВ забременяват. Ако не се вземат мерки, съществува между 15 и 45% риск от предаване на вируса към детето по време на бременността, раждането или кърменето.Този риск пада до около 1%, ако се приемат антиретровирусни лекарства от майките и техните бебета.

Всяка година близо милион бременни жени по света страдат от сифилис. Но с медицинско наблюдение и подходящо лечение тези бъдещи майки могат да избегнат усложненията за тях и за децата им.

В Куба, според наличните официални данни, по-малко от 2% от децата, чиито майки болни са родени с вируса на ХИВ. Това е най-малкият възможен процент при съществуващите методи за превенция.

В световен мащаб, седем от всеки 10 бременни жени, живеещи с ХИВ в страните с ниски и средни доходи, получават ефективни антиретровирусни лекарства за предотвратяване предаването на вируса на децата си.