Защо натрупвате мазнини точно на определени места

Защо натрупвате мазнини точно на определени места | Диана

Мястото, където съхранявате мазнини говори много за вашето здраве.

Всяка жена има проблемни места с повече мазнини, които трудно могат да се премахнат. При някои дами това са любовните дръжки, при други корема, дупето или бедрата. Някои жени са обсебени от идеята да отслабнат, докато други знаят, че коремът им никога няма да бъде плосък, колкото и диети да опитват.

Доскоро се смяташе, че телесните форми и мастни натрупвания са генетично определени, но сега тази хипотеза остава в историята. Според ново изследване начинът, по който мазнините се натрупват по нашето тяло разкрива много повече за здравето и диетата ни, отколкото предполагаме. Ключът към перфектна фигура е да се разбере защо някои жени натрупват мазнини точно в определени места.

Според Джеймс Дюган лошата храна, хормоналният дисбаланс, стресът и токсините могат да определят къде да се натрупват мазнините. Той задава редица въпроси, свързани с начина на живот и хранителния режим на жените, за да определи защо те натрупват мазнини в точно определени зони от тялото си, пише вестник Daily Mail.

Килограмите никога не се разпределят равномерно по цялото тяло. Някои жени са по-дебели в лицето, други имат проблем с корема, трети с бедрата или ръцете. Оказва се, че начинът на живот също играе роля с разпределянето на мазнините, наред с генетичната предразположеност. Според Джеймс Дюган е мит, че човек не може да се отслабне в проблемните си зони. Според него с правилна диета и упражнения това е напълно постижима цел.

1. Проблем: Вашият стомах изглежда дебел или подут в по-голяма част от времето.

Причина: Вие сте стресирани. Според диетолога Вики Едгсон мазнините в зоната на корема са свързани с нивата на стреса. Когато се стресирани, надбъбречните ви жлези отделят кортизол и това ката тялото да натрупва мазнина по корема.

Съвет: Не трябва да правите интензивни кардио тренировки, тъй като прекалено много сърдечно-съдови упражнения могат да предизвикат отделянето на твърде много кортизол. По-добре включете повече тежести в упражненията си, тренирайте пилатес или йога.

2. Проблем: Имате излишна мазнина на гърба си и около презрамките на сутиена.

Причина: Вашето тяло не може да обработва въглехидратите.

Съвет: Преустановете консумацията на зърнени храни и рафинирани въглехидрати като бял ориз и макаронени изделия. Може да ги замените с див ориз, елда и киноа. Подходящите упражнения са по-интензивните кардио тренировки.

3. Проблем: Имате по-дебели ръце в горната част.

Причина: Токсините в околната среда. Има много токсини в предметите около нас, например пластмасовите бутилки. Те пренасят токсини върху тялото и излишните мазнини са един от страничните ефекти при попадането им в организма.

Съвет: Започнете да правите упражнения във фитнеса, които да натоварват точно тази зона. Добре е да детоксикирате организма си, както и да избягвате пластмасовите бутилки или купи за храна.

4. Проблем: Вие сте слаби, но имате мазнини около кръста.

Причина: Твърде много захар. Дебелата талия с излишна мазнина показва, че тялото ви не обработва добре инсулина. Най-общо казано ядете много храни, съдържащи високо количество захар.

Съвет: Този тип мазнини може да се дължи и на стреса, както мазнините по корема, затова отделяйте си вечер поне 15 минути за релаксация. Яжте повече храни, богати на антиоксиданти като плодове и ярко оцветени зеленчуци. Също така пийте бял и зелен чай, който помага за стабилизиране нивата на кръвната захар.

5. Проблем: Имате кръгло лице и когато надебелявате, винаги първо си проличава по лицето.

Причина: Твърде много алкохол. Хората, които консумират алкохол редовно са склонни да имат раздути лица и да задържат вода около бузите и брадичката. Алкохолът може да предизвика дехидратация, която от своя страна по-късно провокира задържане на вода и подуване в областта на лицето.

Съвет: Преустановете алкохола и правете лицеви масажи. Започнете от носа и преминете към външната страна на бузите. Използвайте продукт за лице, с който по-лесно да се масажирате.