Защо бедните на въглехидрати диети са полезни

Защо бедните на въглехидрати диети са полезни | Диана

За или против въглехидратите?

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са противоречиви и са демонизирани от много специалисти и потребители, желаещи да отслабнат.

Но нисковъглехидратните диети стават все по-популярни и това не е случайно. Те помагат за бързото редуциране на теглото, а и за регулиране на други здравословни проблеми.
Вижте защо диетите, бедни на въглехидрати са полезни за здравето!
За някои хора тези диети са доста подходящи, за други дори са единственият начин за намаляване на телесните мазнини.

Намаляват нивата на инсулина
Чрез намаляване или премахване на въглехидратите от диетата се намаляват и нивата на собствения инсулин в кръвната плазма. Ниските нива на инсулин позволяват на мазнините да бъдат по-лесно елиминирани от мастните депа.

Стимулират отслабването
Все повече доказателства сочат, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати водят до по-ефективна загуба на тегло и изгаряне на мазнини в сравнение с другите диети, особено в началните 6 месеца.
Диетата, бедна на въглехидрати предизвиква намаляване на апетита. Степента на загуба на теглото зависи от това колко агресивно се отказвате от въглехидратите в диетата си, особено от добавените синтетични захари.

Стабилизират кръвното налягане
Високото кръвно налягане е един от основните рискови фактори за инсулт, инфаркт и сърдечносъдови заболявания. Чрез понижаването на кръвното налягане правите крачка напред по отношение на намаляването на сърдечносъдовия риск.
Изследванията показват, че ниското съдържание на въглехидрати в менюто понижава кръвното, особено при наднормено тегло и затлъстяване.

Намаляват нивата на триглицеридите
Триглицеридите – мастни клетки в кръвта, са основен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Проучванията показват, че липсата или намаленото количество на въглехидрати намаляват нивата на триглицеридите в кръвта.

Лекуват метаболитният синдром
Хранителен режим, беден на въглехидрати, влияе директно върху петте основни рискови фактора на метаболитния синдром – високо кръвно налягане, затлъстяване в коремната област, високи нива на триглицериди, повишени нива на кръвна захар на гладно и нисък добър холестерол.
Метаболитният синдром е сериозно здравословно състояние, което прави хората по-уязвими към сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

Облекчават симптомите на диабет тип 2
С понижаването на захарите в организма се понижават и кръвната захар и инсулинът, което е много важно за страдащите от диабет тип 2.

Намаляват нивата на C-реактивен протеин
C-реактивен протеин е кръвен показател за възпаление в организма. Той се свързва с висок риск от инфекции, сърдечносъдови заболявания и ревматологични проблеми.

Изследванията показват, че диетите с по-малко въглехидрати повлияват добре нивата на този показател и помагат в борбата с възпаленията в организма.

Източник: www.az-jenata.bg