Причините МАЗНИНИТЕ, а не ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ да са предпочитания източник на гориво за организма!

Причините МАЗНИНИТЕ, а не ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ да са предпочитания източник на гориво за организма! | Диана

Съдейки по отзивите, за пореден път се убеждавам, че блогът ми се посещава от сродни души ;), тъй като очевидно и вие подкрепяте мнението ми! Радва ме фактът, че макар и виртуално съм заобиколена от хора, които търсят истината, а не се доверяват чисто и просто на сензации в медиите!

Сега нека да продължа с причините, поради които смятам, че „мазнините са вредни”- е голям мит и че в действително именно те, а не въглехидратите са предпочитания източник на гориво за организма.

В допълнение към вчерашния пост за научните изследвания искам да кажа, че научните изследвания, които УЖ изследват негативите и ползите от нисковъглехидратни диети, обикновено не продължават достатъчно дълго, което автоматично пречи на достоверността на резултатите! Защо?

Вероятно вече се досещате, но при положение, че до този момент диетата на изследваните лица, се е състояла основно от въглехидрати и те са били основния източник на енергия, на тялото му е необходимо време, за да „превключи” към използването на мазнините. А както споменах продължителността на изследванията не е достатъчна, за да настъпи необходимата адаптация. Представете си един алкохолик или наркоман, който се лекува и се въздържа 1-2 седмици от алкохола или наркотиците. Сигурна съм, че първоначално реакцията на организма му няма да е много добре и той ще се чувства зле, отпаднал, ще има главоболие и други подобни признаци. Това би ли означавало, че въздържането от алкохола и наркотиците е вредно, защото е накарало изследваните лица да се чувстват по този начин? Абсолютно не! Това е просто резултат от абстиненцията и ако наблюдението върху тези лица продължи достатъчно дълго, вероятно ще има шанс да се отчетата и настъпилите позитивни промени в състоянието им!

Сега съотнесете този пример към изследванията и хората, които преминават от диета с преобладаващо съдържание на въглехидратите, към такава с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини!

Освен това често се цитират изследвания, които гласят, че въглехидратите са предпочитаното гориво за мускулите и органите! Голяма заблуда. Първо тук отново роля играе начинът и времетраенето на проведените изследвания!

Освен това знаете ли, че в покой основното гориво за мускулите са свободните мастни киселини, които се получават от мастната тъкан и кетони от черния дроб? Използването на глюкоза и гликоген, като гориво за мускулната активност е само в спешни случаи, когато има критични обстоятелства!

При високовъглехидратни диети, мозъкът и нервната система, наистина използват глюкозата, като източник на гориво. Но не защото това е предпочитаното от тях гориво, а защото при наличието на много въглехидрати в организма не се формират достатъчно кетони, защото източник на тези кетони са свободните мастни киселини, които се освобождават от мастната тъкан!

А при наличието на въглехидрати, нивата на инсулина ( т.нар. складиращ хормон) се повишават и той не позволява мазнините да бъдат използвани за гориво! Когато обаче преминете на нисковъглехидратна диета,  мозъкът започва да използва кетони!

И ако все пак държите на изследванията, такива са провеждани, където мускулни клетки са били тествани, за да се установи какво биха предпочели за гориво. Опциите са били кетони, свободни мастни киселини и глюкоза. Е, резултатът е бил, че мускулните клетки избират кетоните, като източник на гориво!

Нека оставя сега научните изследвания и да продължа нататък!

Какво е предназначението на храната? Да дава енергия! Всичко, което ядете, всяка калория по един или друг начин бива преобразувана в организма, така че или да бъде изразходвана моментално за енергия или пък да бъде складирана за по-късна употреба.

Тук идва ролята на така нареченото разпределяне на енергията. То зависи основно от типа храна,която ядете или по-скоро от съотношението на макронутриентите в нея- протеини, въглехидрати и мазнини. Нека първо припомня, че теглото се състои от пасивна и активна тъкан. Пасивната са мазнините, а активната- органите и мускулите. Следователно погълната храна бива използвана или за да достави гориво на органите и мускулите, или бива складирана под формата на мазнини.

От трите гореизброени макронутриента, въглехидратите са тези, които в процеса на разпределянето на енергията, я изпращат към складираните мазнини. Т.е. тялото преобразува част от въглехидратите в мазнини. Протеините и мазнините в отсъствието на въглехидрати не разпределят енергията към мазнините! Ето защо има голямо значение колко ще са въглехидратите във нисковъглеидратната диета!

Тук искам да ви попитам, ако въглехидратите са предпочитаното гориво, защо организма има механизми, които преобразуват въглехидратите в мазнини и ги складират под формата на мазнини? Знаете, че тялото е доста умна „машина” и никога не прави нищо, което да бъде излишно! Всичко винаги функционира, така че по максимално икономичен начин да спомогне за оцеляването на индивида! Тогава, след като организма „полага усилия” да преобразува въглехидратите в мазнини, това не ви ли навежда на мисълта, че явно въглехидратите не са най-предпочитаният източник на гориво?

Освен това организмът може да складира въглехидрати, под формата на гликоген в мускулите и черния дроб, които достигат не повече от 300-400гр., а мазнините, които могат да бъдат складирани са на практика неограничени!

Тази информация стига за днес но аз изобщо не съм приключила, така че очаквайте третата част!

П.С. Ето TУК, можете да видите как да си поръчате втория брой на онлайн списанието ми -IFS Journal.

Автор: Инес Субашка

Източник: www.inspiredfitstrong.com