Как да се храним, за да отслабнем

Как да се храним, за да отслабнем | Диана

Икономичен режим или Механизъм на глад?

Tри големи хранения на ден съдържащи вредна храна не е благоприятно за Вашият организъм. По този начин се горят мускулите, а се мазнините остават и се натрупват. Ако не разпределяте приема на храна, така че да поддържате нивото на кръвната захар стабилно, това което се случва е горене на мускул и изграждане на мазнини.

Консумирането на три големи хранения на ден пази вашата телесна мазнина непокътната. Едно голямо хранене на ден е още по-лошо, тъй като тялото ви изгражда още повече телесни мазнини, тъй като се стресира и смята, че ще гладувате и преминава в икономичен режим.

Когато механизма на глад се включи, организмът започва да използва мускулите за енергия, а си пази мазнините. Това което трябва да направите е да започнете да тренирате с тежести и да приемате по-често белтъчини. Така ще убедите тялото ви, че трябва да запази мускулите и да изхвърля мазнините като свръхбагаж.

Как да постъпим?

Започнете да се храните по 5 пъти на ден. Храната трябва да е богата на белтъчини. Не изключвайте изцяло въглехидрата и мазнините! Те също трябва да присъстват. Мазнините може да си набавяте от: зехтин, маслини, авокадо, риба и т.н… Стремете се въглехидратите да са сложни (ориз, овесени ядки ит.н.).

Това трябва да Ви стане приоритет. Разберете, че това е единственият начин да осигурявате непрекъснато на тялото си елементите, от които се нуждае за изграждането на мускули. По този начин ще държите кръвната захар стабилна, за да се предотврати глад.

Забележете, че казах – всяко хранене трябва да включва протеини. Защо? Целият този прием на белтъчини ще предпази мускулите от изгаряне. Но знаете ли, че приемането на повече белтъчини също така има по-висок разход на енергия? Това неотдавнашно откритие обяснява, защо по-високо протеинови диети са толкова ефективни за изгаряне на мазнини, както и изграждането на мускулите.

По-висок разход на енергия

Повечето протеин в диетата ви помага да изгаряте повече калории, което означава, че е необходима повече енергия за храносмилане на протеина. Така че това гори допълнителни калории, без да правите нещо. И както знаете, протеина също ви помага да изграждате и поддържате повече мускули. Колкото повече мускули имате, толкова повече калории изгаряте, дори и в покой. Всичко това допринася за по-висока метаболитна скорост, която превръща телесната мазнина в енергия. Всичко това звучи страхотно, но не трябва да наблягате само на белтъчини!

Въглехидратите също са важни! Ако ядете прекалено много белтъчини, и недостатъчно въглехидрати, тялото ви трябва да превърне протеина в глюкоза за енергия. Глюкозата помага на мускулната функция, както и на мозъка, така че това е от огромно значение! Ако ограничите въглехидратите прекалено много, тялото ви трябва да конвертира протеин за гориво, който се нарича глюконеогенеза, а резултатите в отпадъчни продукти, много от които са токсични. Можете ли да познаете, къде тялото ви съхранява много от тези токсини? Да, мастната тъкан. Така че твърде много протеин може да направи по-трудно изгарянето на мазнините.

А какво да кажа за мазнините? Вярвате или не, те могат да бъдат съюзник в битката за изгаряне на телесните мазнини и увеличаване на чистата тъкан, стига да не прекалявате с тях. Когато предоставяте на вашата система мазнини около 25 % от вашите общи калории, тогава горите още повече мастна тъкан. Тялото се учи да използва мазнините като източник на енергия, когато приемате мазнини, които са полезни. По този начин ще можете да отслабнете по-ефективно.

Отслабването става, ако сте в калориен дефицит (приемате по-малко, отколкото изразходвате) и не предозирате въглехидратите. Чрез създаването на калориен дефицит с достатъчно протеин, въглехидрати и малко мазнини ще подготвите тялото си да използва мазнините като гориво. Tова помага на тялото ви да изгради основните анаболни хормони, като тестостерон, растежен хормон и т.н. Без мазнини диетите са грешни! Ако приемате мазнини почти до нула, това лишава тялото от жизненоважни хормони за изграждане на омега-3 мастни киселини, и така го убеждаваме в използване само на протеини и въглехидрати за ежедневните си нужди от енергия. С други думи, така учите организмът да изгаря мускулите за енергия, което не е нещото, което искате. Много жени смятат, че като тренират ще станат като културистите. Не е вярно. Това дава на женското тяло метаболитен тласък и повече криви на правилните места. Тоест – жените не могат да изградят прекалено много мускули, благодарение на женския си хормонален баланс – повече естроген, много малко тестостерон.

Трите важни правила!

Яж малко и начесто. Храната трябва да  е  базирана на белтъчини и не пропускайте закуска (последните изследвания в тази област отричат голямата полза от закуската. Б.Пр.). Запомнете, че трябва да държите кръвната си захар  и инсулина стабилни. Многото протеини също така ускоряват метаболизма Ви чрез поддържане на хормони на щитовидната жлеза и изграждане на повече мускули – колкото повече мускули имате, толкова повече калории изгаряте в покой.

Включете мазнини в диетата си. Особено есенциални мастни киселини, съдържащи се в ядките и рибата.