Бърз метаболизъм

Бърз метаболизъм | Диана

Всяко увеличаване на телесната температура с един градус увеличава метаболизма с 14% (консумирането на белтъчини действа по същия начин). Когато спите, вашият метаболизъм се намалява с 10 на 100.  Когато гладувате за повече от дванадесет часа метаболизма ви всъщност намалява с 40 на 100. Когато пропуснете хранене, тялото ви бързо преминава в режим на съхранение, а не в режим на изгаряне. Закусването сутрин спомага за поддържането на бърз метаболизъм.

Тайни неща, които ви правят затлъстели!

Ако още се чудите, защо дори да ядете много по-малко от други хора, все още качвате мазнини, знайте, че хормоните имат доста голям вина в това! Жлезите, които конструират ендокринната ви система и произвеждат хормоните, са виновни за генетичните заболявания, които биха могли да влияят на метаболизма и на теглото ви.

Основните метаболитни жлези са:

Щитовидна жлеза –  хормони на щитовидната жлеза влияе на това колко бързо или бавно да горите енергия. Твърде много хормони принуждава организма да изразходва енергия, твърде бързо. Ако не произвеждате достатъчно, развивате състояние, наречено хипотиреоидизъм, в който метаболизма се забавя. Най-добрият начин да се контролират нивата на хормоните на щитовидната жлеза са? Прост кръвен тест.

Надбъбречните жлези: надбъбречната жлеза седи като шапка  върху бъбреците, но тя са контролирани от corticotroplnn-releasmg hormon (CRH), който се произвежда от хипоталамуса. При хронично стресирани, надбъбречните жлези произвеждат кортизол и той подтиска CRH-което е много лошо, защото CRH ще намали желанието за ядене. Високите нива на кортизола ще намалят инсулиновата чувствителност, така че оказва неблагоприятно влияние върху метаболизма на мазнините и протеините. Бъбрекът отговаря на високите нива на кортизола като задържа сол и вода, така че в кръвта увеличава налягането в кръвоносната система. В същото време, други хормони синтезирани от надбъбречната жлеза, като тестостерон и неговите производни като естроген се увеличават, което кара организма да складира приетата енергия като мазнина.

Всичко на всичко,  вие имате 9 известни хормона, които ви казват да ядете повече и 14, които ви казват да спрете да ядете. Хормоните, както и спорта са на ваша страна. Те се грижат за здравето ви. Може би вашият организъм не произвежда Лептин правилно или тялото ви има твърде много високи нива на кортизол, или не може да достави лептин до мозъка или никой хормон свързан с вашата ситост не работи коректно. Сами виждате, че за да изглеждате външно добре се изисква отвътре да сте здрави!

Естествени начини за забързване на метаболизма:

Зелен чай – зеленият чай съдържа вид антиоксидант наречен Флавоноид, който  доказано спомага за намаляването на мазнините и съответно и сантиметрите в талията Ви. Той също спомага за борбата с рака.

Люти чушки – съдържат биоактивни химикали, наречени capsinoids. Консумацията на capsinoids увеличава разхода на енергия. Добавянето на малко пикантност към вашата храна също може да помогне за намаляване на мазнините по корема.

Кофеин – Малко количество кофеин ще засили вашия метаболизъм, чрез стимулиране на ЦНС (централна нервна система). Чаша кафе (с около 150мг кофеин) е напълно достатъчно за достигането на метаболитния ефект. Твърде много кофеин може да ви попречи на съня, болки в корема и т.н.

Храни богати на белтъчини – Организмът значително увеличава скоростта на метаболизма веднага след консумирането на храна. С други думи, нашите тела се нуждаят от допълнителна енергия за храносмилане, абсорбира и транспортиране на всички хранителни вещества, след консумация на протеини. Когато ядете протеин изгаряте най-много енергия. Яжте риба, бяло месо, яйца и растителен протеин като фасул и соя и т.н..

Храни богати на желязоЖелязото е важен минерал, който помага за транспорта на кислород до тъканите в тялото. Желязото помага на телата ни да правят енергия – ниските нива на желязо могат да доведат до умора, загуба на апетит, анемия (недостатъчно червени кръвни клетки) и забавяне на обмяната на веществата. Храни, богати на желязо включват миди, говеждо, агнешко, риба и птици. Растителни източници на желязо включват тиквено семе, леща, тофу, нахут и други зърна.

Гладуване – Най-лошото нещо, което можете да направите за вашия метаболизъм е да гладувате. Консумирането на много малко калории, чрез което лишавате тялото си от достатъчно енергия, за да изпълни своите основни функции, и метаболизма ви ще върви на забавен каданс.

Яжте редовно – Удължаването на времето между отделните хранения прави тялото ви да отива в “режим на глад”, чрез което забавяте метаболизма си, като средство за запазване на енергията и предотвратяване на глада. Яжте на често и по-малко. За тези, които не мога да ядат много е добре да имат 3 основни хранения и 2 междинни.

Спете достатъчно –  Хроничната липса на сън може да забави обмяната на веществата, повишава апетита и увеличава риска от наднормено тегло. Стремете се да получите най-малко седем до осем часа сън на нощ.

Упражнения – Упражненията са най-безопасният и най-ефективният начин да засилите вашия метаболизъм. Упражненията не само повдигат вашия метаболизъм, но след като тренирате поддържате висок разход на енергия в покой. Препоръчвам изпълнението на базови упражнения. За мен те са най-добрите упражнения за изгаряне на мазнините.

Автор: Страхил Иванов, FitBG.NET