9 трика за по-бърз метаболизъм

Как да ускорим метаболизма – това е заветната цел на всички, които искат да свалят килограми или да задържат стройната си фигура. Това зависи от много фактори, сред които са възрастта, пола и дори гените. Мъжете изгарят калории доста по-бързо от жените, дори и когато си почиват. Освен това – след като навлезем в 40-те си години, метаболизмът ни се забавя. Как можем да го ускорим? Ето 9 начина, публикувани от американското издание WebMD.

1. Правете мускули

Тялото гори калории постоянно, дори и в покой. Хората, които имат повече мускулна маса, горят повече калории, дори когато почиват. Около 500 грама мускули използват по 6 калории на ден само за поддържането си, докато същото количество мазнини горят само по 2 калории. Затова тренировките за мускули активират цялото тяло, като вдигат и средните дневни “обороти” на метаболизма.

2. Интензивни упражнения – бягане или аеробика

Макар и да не увеличават мускулната маса, тренировките в зала като аеробика ускоряват метаболизма часове след заниманията. Ключът е в интензивността – изберете по-натоварващи упражнения, ако досега сте били на по-лек режим. Ако тичате редовно, може да включвате кратки спринтове в тренировката.

3. Пийте повече вода

За да горите повече калории ви трябва вода. Метаболизмът се забавя дори и при леко дехидратиране на организма. Проучване сочи, че възрастни, които пият по 8 и повече чаши вода на ден, изгарят много повече калории в сравнение с пиещите само по 4 чаши. За да сте добре хидратирани, изпивайте по чаша вода или друга неподсладена напитка преди всяко хранене. Между основните хранения хапвайте плодове и зеленчуци вместо геврек или чипс.

4. Хапвайте по малко, но по-често

Яденето по малко през по-кратки интервали помага при отслабване. Ако поемате големи порции на обяд и после чак късно вечер, метаболизмът се забавя. По-добре е да хапвате малки порции на всеки 3 до 4 часа през деня. Друг бонус е, че така ще изяждате по-малко при основното хранене.

5. Слагайте подправки

Пикантните храни съдържат натурални съставки, които ускоряват обмяната на веществата. Добре е да прибавяте по една лъжичка лют пипер при готвене или да поръсвате блюдата си. Но имайте предвид, че това е добре да се прави, ако имате здрав стомах.

6. Заложете на протеините

Организмът изгаря много повече калории, усвоявайки протеинови храни, отколкото въглехидрати и мазнини. В рамките на балансираното хранене заменете някои въглехидратни храни с белтъчни. Добър източник на протеини са нетлъстите телешко, пуешко, пилешко месо, рибата, яйцата, ядките и др.

7. Черно кафе, моля

Ако сте фен на кафето, най-вероятно го обичате заради бързия ободряващ ефект. При умерена консумация кафето може да подпомогне ускоряването на метаболизма. Кофеинът увеличава издръжливостта при тренировки. По-добре е кафето да се пие чисто (черно) и без подсладители.

8. Презареждайте със зелен чай

Навикът да се пие зелен чай или улонг (оолонг) е полезен – в случая заради доставката на кофеин и катехини. Тези субстанции ускоряват метаболизма за няколко часа. Според проучвания – пиенето на 2 до 4 чаши какъвто и да е чай може да увеличи изгарянето на калории със 17% по време на умерено интензивна тренировка за кратко време.

9. Избягвайте драстични диети

Драстичните диети за отслабване – тези с дневен енергиен прием под 1200 калории за жените и под 1800 калории за мъжете, са лоша идея, ако целите по-бърз метаболизъм. Въпреки че помагат за сваляне на килограми, това става за сметка на полезните хранителни вещества. Освен това може да загубите мускулна маса, а това забавя метаболизма. В резултат организмът гори по-малко калории и после килограмите се качват по-бързо, отколкото преди диетата.