Как да не натрупате килограми с напредване на възрастта

Независимо от твърденията, че с напредването на възрастта килограмите естествено се увеличават, има фактори, които разбиват това. Понякога само няколко малки промени могат да запазят здравето и виталитета дълги години. Ето някои от тях:

1. Ягоди, ябълки и лук

Според учени увеличаването на консумацията на богати на флавоноиди храни е полезно за баланса на теглото и помага за отслабване. Продуктите, които ще ви помогнат да отслабнете, са боровинки, ягоди, череши, грозде, диви плодове, чай, ябълки, лук, спанак, броколи. Включете ги в хранителния си план, за да се радвате на дългогодишно здраве.

2. Бъдете физически активни

Не забравяйте, че с напредването на възрастта метаболизмът се забавя, което от своя страна води до задържане на мазнини и трупане на килограми. За да избегнете това, бъдете активни. Най-добрият начин това да се случи е да правите щадящи упражнения редовно. Освен това, това ще ви помогне да направите мускулна маса и да останете силни. Бъдете внимателни обаче! Според последните изследвания е по-добре да правите три пъти на ден по 10-минутни упражнения, отколкото 30 минути наведнъж. Качвайте стълбите вместо да се возите на асансьора, паркирайте колата по-далече от офиса, разхождайте се.

3. Бъдете умствено активни

Проблемите с паметта са нормална част от процеса на остаряване. Но това не означава, че не трябва да правите нищо. Четенето, решаването на кръстословици, игри на судоко или с пъзели и шах ще стимулират различни части на мозъка, ще усилят паметта и концентрацията.

4. Кажете „Не“ на диетите

Нискокалоричните диети могат да забавят метаболизма. Когато не давате достатъчно храна на организма си, тялото ви започва да консервира всичко като енергия и резултатът е натрупване на килограми. Ако не спрете такава диета, метаболизмът ви никога няма да влезе в ритъм. Ако пазите диета с 1200 калории и по-малко, ще загубите тегло, но това, което губите, е мускулна маса, не мазнини. И тъй като мускулите горят повече калории, отколкото мазнините, резултатът ще бъде по-трудна загуба на килограмите.

5. Следете здравето си

Остаряването може да доведе до здравословни проблеми, като високо кръвно налягане и остеопороза, която пречи на физическата активност. Редовните профилактични прегледи ще ви помогнат да сте здрави и да се наслаждавате всеки ден от живота си. Преди дори да забележите, ще формирате свой собствен положителен цикъл на нещата: добро здраве, което ще ви дава възможност да спортувате и ще ви кара да се чувствате по-здрави и по-щастливи.

6. Започнете колкото се може по-рано

Мислите ли си, че сега може да свалите няколко килограма, а по-нататък повече? Забравете! Трябва това да се превърне в начин на живот, навик, както миенето на зъбите. Така ще бъдете във форма и здрави дълги години.