Прекъсванията на съня ни влияят по-лошо отколкото липсата му

Прекъсванията на съня ни влияят по-лошо отколкото липсата му | Диана

Хората, които се будят по няколко пъти на нощ, често на сутринта са в по-лошо настроение, показва ново изследване.

Хората, които се събуждат по няколко пъти през нощта може да са в по-лошо настроение на сутринта, отколкото тези, които спят по-кратко време – но без прекъсвания, сочи ново проучване, цитирано от агенция Ройтерс.

Учени от университета Джон Хопкинс в Балтимор наблюдавали съня на 62 мъже и жени в продължение на три нощи. Доброволците били разделени на три групи, всяка от които била поставена при различни условия на сън – късно лягане, принудително събуждане 8 пъти на нощ и непрекъсната почивка.

След първата нощ, хората с прекъсвания в съня и тези, които си лягали по-късно, показали сходни ниски нива на добро настроение и завишени нива на негативно мислене.

След втората нощ обаче се наблюдавала по-сериозна разлика. Тогава хората, който се будели по няколко пъти на нощ, имали 31% спад в доброто настроение, докато тези, който заспивали по-късно имали спад с 12%. Разликата продължила и след третата нощ.

“Многократното нарушаване на съня вреди повече на доброто настроение, отколкото късното лягане. Хората, които се будят през нощта имат и по-кратки периоди на дълбок сън, което се отразява най-вече на нивата на енергия, чувството на отзивчивост и доброто настроение“, обяснява Патрик Финън, ръководител на изследването.