Приложение за смартфон помогна на учени да открият защо не спим достатъчно

Приложение за смартфон помогна на учени да открият защо не спим достатъчно | Диана

Мъжете на средна възраст отделят най-малко време за сън…

Социалното напрежение принуждава хората да не спят достатъчно, което води до „глобална криза на съня”. Това потвърждават данните от ново проучване, осъществено благодарение на иновативно смартфон приложение.

То позволило на учени от Универститета в Мичиган да проследят различните модели за спане по света. Те са събрали данни за възраст, пол и количество естествена светлина, на която отделния човек е изложен, на потребители от 100 страни, съобщава „Дарик”.

„Ефектът на обществото върху съня остава до голяма степен неопределен… Откриваме, че социалното напрежение отслабва или надделява над вечерния ни биологичен часовник, което кара хората да се бавят с лягането и така да спят по-малко”, гласи американското изследване.

Мъжете на средна възраст спят най-малко. Те спят по-малко от препоръчаните между 7 и 8 часа сън всяка нощ. Възрастта се оказва най-същественият фактор за определяне на количеството сън.

Изследването е осъществено с приложнието „Entrain” , пуснато през 2014г. с идеята да помага при справяне с часова разлика при пътуване със самолет.

Учените са отправили молба към 6000 потребители (на над 15-годишна възраст) на приложението да изпращат анонимни данни за съня им, събуждането и достъпа до светлина.

По принцип сънят се ръководи от „вътрешен часовник” – нервен център с големината на оризово зърно, намиращ се зад очите, който се настройва от количеството светлина, особено естествена.

Средното количество ежедневен сън по света варира от минимум 7 часа и 24 минути в Сингапур и Япония до максимум 8 часа и 12 минути в Холандия.

Макар разликата от 48 минути да може да бъде видяна като незначителна, само половин час по-малко спане може да има последствие върху здравето и когнитивните функции на мозъка. „Недостатъчният сън представлява непосредствена заплаха за човешкото здраве“, гласи новото изследване.

От него става ясно, че жените спят средно 30 минути повече от мъжете, като си лягат по-рано и стават по-рано. Става ясно също, че хора, изложени на повече естествена светлина през деня, често си лягат по-рано.

https://youtu.be/TiuuxdlPw70