Защо трябва да започваме работа в 10:00 часа?

Установеният режим 9-17 часа носи високи здравословни рискове, твърди учен от Оксфорд.

Спазването на работен график, който започва преди 10:00 часа сутринта, е равносилно на мъчение и причинява на служителите изтощение, стрес и болести. До такъв извод стига д-р Пол Кели от Университета Оксфорд, предава британският „Телеграф“.

Преди 55-годишна възраст работният режим от 9:00 до 17:00 часа е напълно несъвместим с естествения биологичен часовник на хората и представлява „сериозна заплаха“ за производителността на труда, настроенията и психическото здраве на хората. Според д-р Кели има необходимост от огромна промяна в режима на обществото, която трябва да измести началото на работния и учебен процес така че да се вписва по-добре в естествения биологичен часовник на хората.

Кели изучава 24-часовия ритъм на човек, а резултатите показват, че средностатистическото 10-годишно дете не може да се съсредоточи достатъчно за учебни занятия преди 08:30 сутринта. Така за 16-годишните началният час на занятия трябва да е 10:00 сутринта, а за студентите 11:00 часа.

Според Кели изместването на стартовите часове в училище и университета ще повишат оценките с 10%. Той е бил учител в средно училище и е изместил началото на часовете от 08:30 в 10:00 часа. Това е довело до увеличаване на представящите се отлично ученици с 19%.

Подобно на децата, компаниите, които карат служителите си да идват рано на работа, най-вероятно вредят на тяхната производителност, като в същото време е много вероятно ранният старт на работния ден да причини заболявания.

Кели обяснява, че човешкото тяло има свой собствен биологичен ритъм, който не може да бъде променен от часовници – човек просто не може да се научи да става в определен час. Това е така, защото тялото се адаптира към слънчевата светлина. Човек не може да осъзнае това, защото тялото не се адаптира чрез зрението а чрез хипоталамуса*. Ранното ставане има силно увреждащ ефект върху човешкия организъм, защото се отразява на тялото физически, емоционално и по отношение на производителността, обяснява още той.

Лишаването от сън има огромно въздействие върху човешкия организъм. Само седмица с по-малко от 6 часа сън води до 711 промени в работата на гените. Липсата на сън води до промяна в производителността, способността за съсредоточаване, дългосрочната памет и стимулира употребата на алкохол и наркотици. Също така води до изтощение, безпокойство, обърканост, гняв, импулсивно поведение, затлъстяване, поемане на излишни рискове, високо кръвно налягане, нисък имунитет, стрес и серия от нездравословни психически състояния, припомня още „Телеграф“.

Невролози твърдят, че тинейджърите са биологично предразположени да заспиват около полунощ и са напълно будни около 10:00 сутринта. Според д-р Кели почти всички ученици се лишават от около 10 часа сън седмично, защото са принудени да стават рано. Ако се промени часът на ставане, това може да доведе до промяна в качеството на живот на цели поколения деца, твърди ученият.

Университетът Оксфорд започна провеждането на експеримент в края на 2014, като измести началните часове на училище за десетки хиляди ученици от над 100 училища във Великобритания. Те са на възраст 14-16 години. Деца вече започват училище в 10:00 сутринта, а екипът учени се надява да публикува резултатите от експеримента през 2018.