Съвети за здравословен начин на живот от Дамян Глуховски

Съвети за здравословен начин на живот от Дамян Глуховски | Диана image 2

Авторът на книгата” Българска динамична йога” -т. 3  Дамян Глуховски (издателство Изток-Запад) повече от две десетилетия работи упорито със своето тяло и психика и  резултатите наистина са поразителни! Оздравяване от дузина болести, перфектни резултати от клиничните лабораторни изследвания на кръвта… С две думи: връщане в годините на младостта въпреки 70-те  му години.

На основата на опита му от дългогодишните тренировки Глуховски създава комплекс от дихателни упражнения в новия метод „Българска динамична йога“. Този „гимнастически маратон“ е за профилактика и лечение на десетки най-разпространени заболявания; за добра кондиция и усилване на съпротивителните сили на орга­низ­ма при успешното справяне с безсънието, безпокойството, страха и стреса, а и за укрепване на психическото здраве на човека, твърди той.

Той предлага и съвети за здравословен начин на живот:

Съвет №1
Бебетата трябва да се хранят по често, през 2-3 часа, децата по 4-5 пъти на ден, юношите и младежите до 25-30 –годишна възраст – по 3 пъти на ден. Хората от 30 до 60 години – да преминат на двукратно хранене, като пропускат закуската и се хранят на обяд в 12-13 часа и на вечеря в 18-19 часа. Здравите хора над 60 години могат да минат само на едно хранене – в 16-17 часа.

Съвет №2
Никога не яжте пресен мек хляб,прясна баница, баклава, каши и мек кекс. Предпочитайте твърди храни, които изискват повече Българска динамична йогадъвчене, за да заситите глада си. Не сядайте на масата без голяма чиния салата от зеленчуци, която дъвчете бавно и старателно. Хранете се бавно и внимателно, като времето, което отделяте е  между 40 минути и 1 час. Започвайте храненето с твърди храни,твърд хляб, орехи, парченца месо, риба, картоф, зеле и дъвчете, докато се превърнат в добре смляна кашица.

Съвет №3
При пиенето на вода се допускат най-много грешки. Първата е, че много хора пият много малки количества дневно. Това се случва много често при децата. Приемът трябва да е на гладно половин или един час преди хранене. Не пийте вода по време на хранене, освен ако не поемате суха храна, защото ще разредите стомашния сок и ще се наруши нормалното храносмилане. Най-добре да се пие изворна вода, или преварена. Независимо дали е лято или зима водата, която поглъщаме трябва да е с температура, близка до тази на тялото ни – 36 градуса. Пиенето на много вода също не е полезно за здравето, защото се разреждат кръвта, лимфата, стомашните сокове.

Съвет №5
Когато отслабвате, не сваляйте повече от 2 кг за един месец, за да може организмът ви да свикне с новото тегло. Освен това така ще отслабвате здравословно, без риск за здравето.

Подготви: Светлана ЖЕЛЕВА

Източник: Здравница