Тибетска йога за по-добър сън

Тибетска йога за по-добър сън | Диана

Няма нищо по-добро от качествения и пълноценен сън. Човек се събужда достатъчно отпочинал за нови начинания, в добро настроение, без схващане или някакви болки тук и там.

Често проблемите при съня се свързват със сърдечно-съдови заболявания, проблеми с теглото или с имунната система и др. Безсънието е проблем за много хора по света – пълноценната почивка ни държи в добра кондиция и ни прави по-креативни.

Има много начини, които могат да подобрят качеството на съня – дори обаче и да не успеят, поне със сигурност няма да навредят. Можете да изпиете чаша мляко с малко индийско орехче за аромат, да си вземете горещ душ преди лягане, пийте чайове, които успокояват (маточина например). Не на последно място се препоръчва и практикуването на йога.

Лош сън

Редовните йога упражнения може значително да подобрят качеството на съня – не е важно кога сте намерили време да направите своите упражнения, по-същественото е да сте постоянни.

Ако боледувате от онкологично заболяване, тибетската йога е подходяща за вас, твърди се в проучване. При тези упражнения се отчитат по-малко неразположения вследствие на болестта.

Изследвания доказват, че заниманията с тибетска йога в продължение на седмици могат да намалят нуждата отболкоуспокояващи и да заместят приема на сънотворните таблетки.

Добър сън

Ако практикувате този вид йога, ще се избавите бързо от депресивните състояния, както и честото чувство натревожност, което ви обзема. Тибетската йога подобрява емоционалното състояние, като в нея се сключват освен йога пози и медитация, както и техники за дишане.

За да има максимална полза от упражненията, трябва да се практикува поне половин година, смятат специалистите. Те обясняват, че тибетската йога няма да излекува раково болните, но определено ще може да облекчи състоянието им и да подобри качеството им на живот.

Проучването е публикувано в списание Cancer, а изследователите са убедени, че то ще помогне и не след дълго тибетската йога ще се включи в специализирани програми за подобряване състоянието и психиката на онкоболните.

Източник: www.sanovnik.bg