Как да разпознаем канцерогенните колбаси и месо

Как да разпознаем канцерогенните колбаси и месо | Диана

След като СЗО потвърди, че някои месни продукти са канцерогенни, добре е да знаем, как да различим канцерогенното месо и най-вече и как да го избегнем. Списък с редица полезни съвети от лекари по ветеринарна медицина, как да разпознаваме канцерогенните колбаси, е съставил mkd-news.com, цитиран от “Разкрития”. Според специалистите, можете да вземете по-информирано решение, за това какво да купите и какво не, само като разгледате етикетите, тъй като там всичко е обяснено в подробности. От най-голямо значение е етикетът. Най-добрата причина да не се купуват колбаси или кайма е, ако на етикета стои надпис МСМ. Това означава, че месото е машинно сепарирано, т.е. смляно е заедно с костите, които пък са основната част, в която се отделят всички антибиотици, хормони, тежки метали и други токсини, които животното е приемало.

Същото важи и когато на етикетите откриете информация за съдържание на емулгатори и нитрити, маркирани под името E249, E250, E251 и E252. Те не са полезни за здравето, защото в комбинация с аминокиселините от месото, създават канцерогенно съединение – нитрозамин. Още една причина да не взимате колбас е, ако в описанието на етикетите са включени и полифосфати, маркирани като E451, E452 и E453 – според експерти, те са геннотоксични, т.е. увреждат гените.

Особено важно е да избягвате продукти, които съдържат Е407, т.е. карагенан. Е407 полепва по стените на червата и създава ранички, които има риск да се превърнат в рак на дебелото черво.

Освен това, проверете дали продуктът съдържа някои подобрители на вкуса, като глутамин. Неговото присъствие обикновено е доказателство, че в съдържанието няма месо.

Дали ще рискувате да купите подобно месо, или не, изцяло решавате вие, но все пак избягвайте да захранвате децата с преработени месни продукти, особено с пастет и кренвирши. В краен случай, с малко усилия, гъши пастет и шунка можете да си направите и сами.

Когато купувате месо, например, свински пържоли, внимавайте дали месото е прошарена с мастни жилки. Ако е, тези животни са били добре хранени. Но ако няма грам и бяла мазнина, а от месото изтича течност, това е сигурно доказателство, че на животните са били давани хормони за растеж и антибиотици.