Месарите опровергават СЗО: Не е доказано, че мръвките докарват рак

Месарите опровергават СЗО: Не е доказано, че мръвките докарват рак | Диана

И слънцето, кафето, и нощните смени също са свързвани с раковите заболявания, припомнят от бранша…

Представители на месопреработвателната индустрия смятат, че причинно-следствената връзка между месото и рака не е доказана, а информацията за нея е била поднесена некоректно. Месопреработвателният бизнес обвини Международната агенция за изследване на рака (МАИР), че разпространява объркваща информация за „ракопричиняващите” месни продукти, съобщава Euronews.

Причината за объркването е, че организацията постави преработеното месо в една група с тютюна и азбеста като канцерогенни вещества, пише Стандарт.

„Експертите на агенцията трябваше просто да изследват основните рискове, до които може да доведе консумирането на месо при определени условия. Те така и не разгледаха всички положителни страни, като например хранителната стойност на месото или какви биха били последствията от драстично намаляване или спиране на всякакви месни продукти”, посочва Северноамериканският институт за месни продукти.

Институтът припомня, че слънцето, кафето, ястията, приготвени на скара, както и нощните смени също са били свързвани в миналото с раковите заболявания.

Преработеното месо е определено като канцерогенно – като тютюнопушенето, азбеста, замърсяването на въздуха. Важно е да се отбележи, че поставянето му в тази група е заради силата на научните доказателства за канцерогенността, а не заради сериозността на риска. Дори и да са в една и съща категория, рискът, който тютюнопушенето представлява, е по-голям от риска при консумирането на месо, подчертава д-р Дана Луумис, експерт от МАИР, която е част от Световната здравна организация (СЗО).

От комбинирания анализ на няколко проучвания стигнахме до извода, че яденето на около 50 грама преработено месо на ден увеличава риска от рак на дебелото черво с около 17%. Рискът е голям и при яденето на червено месо – той се увеличава с 1,17% на всеки консумирани 100 грама. Въпреки това все още не сме установили дали връзката е причинно-следствена, казва д-р Кърт Щраф от Международната агенция за изследване на рака.

Експерти обаче напомнят, че в изследването не се прави разграничение между различните видове месо, а те може да варират от най-ниско качество кренвирши, „наблъскани” с химикали, до висококачествена шунка, произведена в био или органична ферма.