Швейцарци потвърдиха: Родопското мляко е храна за дълголетници!

Швейцарци потвърдиха: Родопското мляко е храна за дълголетници! | Диана

Мазнината му имала противотуморно действие при три вида рак.

Изследване на българо-швейцарски екип даде поредното потвърждение, че млякото на Родопите е храна на дълголетници, заяви за БТА проф. д-р Венелин Кафеджиев.

Научното изследване установи от 4 до 10 пъти по голямо съдържание на спрегната линолова киселина (CLA) в овче мляко от стада, отглеждани над 1200 метра надморска височина, заяви доц. д-р Цонка Оджакова, директор на Опитната станция по животновъдство и земеделие в  Смолян.

Линоловата киселина се нарича напоследък “добрата” мазнина и според доц. Оджакова в научната литература се описва противотуморното й действие при три вида рак. Проучванията за съдържанието на (CLA) в млякото от родопските стада развенчава лансирани напоследък крайни теории за ограничаването или изключването на млякото от трапезата ни. “Нашето изследване доказва, че мазнината в млякото е полезна, а обезмасляването не е препоръчително”, коментира доц. Оджакова.

Овчето мляко в Родопите има здравословен и лечебен ефект

Научната разработка с участието на изследователи от Опитната станция в Смолян е констатирала повишено съдържание на биологично активни вещества, Омега – 3 и 6 мастни киселини и на линолова киселина при сурово мляко от стада, отглеждани в естествена среда при високопланинска паша. Измерено е съдържание на CLA от 4 до 10-пъти повече от референтните стойности в световен мащаб.

Според проф. Кафеджиев причините за по-добрите показатели на това мляко се крият в голямото биоразнообразие на пасищата над 1200 м. Различни изследвания досега доказаха, че овчето мляко в Родопите превъзхожда останалите и има здравословен и лечебен ефект, допълва проф. Кафеджиев.

Приемането на млечна мазнина е от значение и е полезно за организма

В близкото минало се смяташе за вредно приемането на млечна мазнина, а днес все повече се говори за голямото й значение и полезност за организма, обяснява доц. Оджакова. Тя цитира съвременни научни данни, че мастните киселини в млякото неутрализират свободните радикали и по този начин могат да препятстват развитието на ракови клетки в организма.

Най-новите изследвания в световен мащаб разкриват, че именно CLA има специални биологични и лечебни свойства. Сред доказаните функции на тази мастна киселина според доц. Оджакова е да редуцира телесната мазнина, така че високата масленост на овчето мляко може да се разглежда не като калорийна бомба, а като благоприятен фактор за отслабване.

Обезмасляването на млякото не е препоръчително и не го прави по-полезно, категорични са от изследователския екип на Опитната станция. Намаляването на маслеността го лишава от ценните мастни киселини. Според доц. Оджакова някои от популярните днес диетични теории, които препоръчват избягване на млякото, са много противоречиви. Всичко, което е приготвено от натурални продукти и е природен дар е полезно за човека, коментира доц. Оджакова.

По публикацията работи: Мария Нестерова, Днес.БГ